Početna
Četvrtak, 28.Svibnja 2020 (19:55:00) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt
Virtualna učionica POUP-a

Otvorenje izložbe Margerite Rakić u Galeriji Rigo

Kultura, 23.04.2019. (11:29)

Novigradska galerija Rigo otvara svoja vrata izložbom radova mlade pulske umjetnice Margerite Rakić. Otvorenje izložbe održat će se u petak, 26. travnja u 20 sati.

"Doživljaj prirode gubi se u svakodnevnoj percepciji". Ako prihvatimo tu misao pokretača ranog ruskog formalizma Viktora Šklovskog ("Umjetnost kao postupak", 1917. godine), onda ćemo se složiti s autoricom izložbe da je cilj umjetnosti dati osjet stvari kao viđenje, a ne kao prepoznavanje. U takvim dijalozima promatranja i doživljaja, umjetnica nam se obraća kako bi prizvala, ovdje i sada, našu zaboravljenu ili samo potisnutu ljepotu - onu lišenu viškova kojima je zagušen svijet stvarnosti.

Margerita Rakić nadahnuta je i širim prostornim kontekstom, a to je svekolika slojevitost njezina zavičaja - Istre. Oronuli kameni zid, koji prikazuje u slici "Sjećanje" djeluje poput portala koji spaja i realno i bajkovito; moguće je da se nalazimo pred scenografijom nekog minulog svijeta. No, istovremeno nam slikarica prenosi misao da nismo sami, da postoji neka gotovo nestvarna slika koja veže čovjeka s njegovom okolinom. (kb)

Margerita Rakić (Pula, 1991.)

Akademiju primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci upisala je nakon završene gimnazije. Diplomirala je na Odsjeku slikarstva te stekla naziv magistrice primijenjenih umjetnosti (2015.). Tokom studija je sudjelovala na nekoliko studentskih projekata s područja kostimografije i ilustracije, a nakon studija stručno se osposobljava za učiteljicu likovne kulture u osnovnoj školi Stoja u Puli. Na festivalu Arterija, u organizaciji Muzeja-Museo Lapidarium, osmislila je i vodila radionice za djecu (2017., 2018.). Sudjelovala je na 35. slikarskoj koloniji Riviera u Poreču (2017.). Bavi se pedagoškim radom, slikarstvom i kostimografijom. Živi i radi u Puli.Mobilna verzija članka

Oglasi

Cafe bar Soggiorno
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
HAK Auto-klub Poreč
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Frigoservis Šime - klima uređaji