Početna
Četvrtak, 28.Svibnja 2020 (20:54:18) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt
Virtualna učionica POUP-a

Opovrgnuta njemačka studija o većoj štetnosti električnih automobila

Tehnologija/znanost, 23.04.2019. (08:26)
(Izvor:Bug Online)Link

Prije nekoliko dana objavili smo vijest o rezultatima donekle kontroverzne studije njemačkog IFO instituta koja je pokazala da u životnom vijeku električnih automobila, od proizvodnje do kraja korištenja, oni po prijeđenom kilometru zagađuju okoliš i do 28% više nego dizelski automobili. Već tada napomenuli smo kako su ovi rezultati u suprotnosti onima koje je nedavno objavila Europska agencija za okoliš, a sada je pokazano i kako u IFO-voj studiji postoje znanstveni propusti.

Portal Electrek.co donosi analizu koja razotkriva znanstvene pogreške koje su dovele do, smatraju, krivih zaključaka. Kao prvo, treba imati na umu da se radilo o studiji na primjeru njemačke elektroenergetske mreže u kojoj se velik dio energije dobiva i dalje iz "nečistih" izvora poput ugljena.

Nadalje, studija je, kao i neke prethodne, uračunala u ugljični otisak utjecaj automobilskih baterija kao da se one nakon prevaljenih 150.000 kilometara bacaju i postaju opasni otpad – što, dakako, nije slučaj. Gotovo svi proizvođači baterija i automobila ulažu napore da se materijali iz baterija recikliraju.

Više o temi nastavite čitati na Bugu Online. (kb)Mobilna verzija članka

Oglasi

Porsche Istra
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
HAK Auto-klub Poreč
Cafe bar Soggiorno
Frigoservis Šime - klima uređaji