Početna
Četvrtak, 6.Kolovoza 2020 (08:59:48) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
Restoran Pentola Poreč

Svaka grota svoju štoriju ima

SŠ Mate Balote Poreč, 17.04.2019. (09:47)

U Srednjoj školi Mate Balote Poreč uspješno nastavljaju s projektom zavičajne nastave ,,Svaka grota svoju štoriju ima – arhitektonski razvoj Poreča kroz prošlost''. Ovoga puta učenici su se s mentoricama uputili u Trst kako bi istražili arhitekturu obitelji Berlamo koja je djelovala u 19. i 20. st. u Trstu i Poreču.

Naime, 1892. godine Rugger Berlam u Poreču je projektirao kuće Danelon i Sbisa, 1893. bagno Parentino tj. kupalište na otoku Svetog Nikole, a 1984. radi na projektima kuća Polesini i Vascotto. Njegov otac, Giovanni Andrea Berlamo, prije toga je projektirao nekoliko industrijskih objekata u Poreču, dok sin Arduino Beralmo radi od 1904. do 1910. godine zgradu Municipija (današnje Gradske vijećnice) u Poreču, koju je i restaurirao 1927. godine.

Osim toga, Arduino Berlamo 1928. podiže komemorativne stupove u Funtani i na Piazzi Garibaldi u Poreču, a 1933. radi spomen ploču Giuseppeu Piccoliju u Poreču. Većina zgrada je eklektičkog historicističkog stila, u što su se učenice i učenici uvjerili i u Trstu, gdje su imali prilike uživo vidjeti i tršćanske radove ove obitelji. Posjetili su: Scalu dei Giganti, Sinagogu, Palazzo Gopcevich, Pallazo della RAS, Pallazo Aedes (koja je u fazi renovacije) i zgradu Bance d I'talia. Nažalost, nisu mogli razgledati svjetionik Faro della Vittoria jer tada nije bio otvoren za posjetitelje. Zastali su zato kod starog rimskog kazališta i ponovili gradivo likovne umjetnosti.

Prije obilaska centra Trsta, posjetili su prekrasan dvorac Miramare i njegove vrtove. Sad će zasukati rukave i projekt privesti kraju (dbMobilna verzija članka

Oglasi

Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Frigoservis Šime - klima uređaji
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Cafe bar Soggiorno