Početna
Ponedjeljak, 21.Listopada 2019 (23:12:21) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Viendel - Digitalni marketing

Proizvodnja eteričnog ulja ružmarina u SŠ Mate Balote Poreč

SŠ Mate Balote Poreč, 17.04.2019. (09:20)

Istarska je županija 2018. organizirala projekt u kojem su dodijeljena bespovratna sredstva za sufinanciranje projekta iz područja poljoprivrede, šumarstva i lovstva. Srednja škola Mate Balote Poreč prijavila se na natječaj, a sam projekt osmislila je profesorica Mirela Marković uz pomoć profesorica Margite Žiković i Oriete Milovan.

Destileriju su dobili u prosincu 2018., a prvu destilaciju obavili 19. 3. 2019. Kod prve su im destilacije pomogli Marija i Emir Komić, koji i sami u Vodnjanu imaju veliku destileriju i bave se preradom i distribucijom proizvoda eteričnog bilja. Učenici su u jednome kotlu destilirali ružmarin i dobili 62 mililitra eteričnog ulja ružmarina te 4.5 litara hidrolata ružmarina.

Proizvodnja eteričnog ulja:

U kotao za destilaciju ubaci se biljna masa koja stoji na situ ispod kojeg se zagrijava voda. Kako voda isparava, vodena para se diže, prolazi kroz sito s ružmarinom te sa sobom skuplja eterično ulje koje je ružmarin otpustio. Para prelazi u drugi kotao s vodom gdje se hladi na 20 stupnjeva. Tako ulje dobivamo prirodnim procesom.

Ulje je važno čuvati na mračnome mjestu, u tamnim bočicama te je važno da bude dobro zatvoreno jer eteričnom ulju šteti kisik. Ako se ulje dobro čuva može trajati i do 10 godina.

Helena Sirotić Dundović i Mateo Dintinjana, 1. PMobilna verzija članka

Oglasi

Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
HAK Auto-klub Poreč
Pogrebne usluge Silentium
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom