Početna
Utorak, 23.Srpnja 2019 (14:22:49) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Viendel - Digitalni marketing

Transformativna priroda Istarskih lokacija poželjna industriji oglašavanja

Istra, 12.04.2019. (12:26)

Posljednjih je tjedana povećan medijski interes za Istru kao filmsku destinaciju, uglavnom zbog snimanja films "The Hitman's Wife Bodyguard" u Rovinju, ali i drugih projekata koji su desetljećima birali Istru kao kulisu za svoje filmove.

Istra je oživjela nevjerojatne lokacije, poput norveških fjordova, ruskog fronta, Provanse, Toskane, Sicilije, Divljeg zapada te ih dostojno predstavila na filmskom platnu, potvrđujući tako svoju nevjerojatnu moć transformacije.

U sjeni filmova, ne manje važna, jest i industrija oglašavanja koja je također u Istri prepoznala poveznicu sa svojim brendovima. Automobilska, prehrambena, kozmetička, industrija telekomunikacije i druge prisutne su u Istri tijekom cijele godine, što za Istru postaje sve važnija gospodarska grana, naposljetku, kroz potencijale promocije destinacije, i turistička.

Jednom kada krene snimanje, boravak produkcijskih ekipa donosi značajan financijski priljev u lokalnu zajednicu: film i komercijalne reklame su, prije svega, industrija i filmski set postaje pravi ekonomski motor koji ima izravan utjecaj na lokalnu zajednicu, ali predstavlja i neusporediv promotivan potencijal koji do tada nepoznate lokacije može transformirati u turističke destinacije.

Pomoć u izboru lokacija za snimanje, kao i poveznica filmaša s lokalnom zajednicom, povjerena je Istarskoj filmskoj komisiji - Istria Film Commission, koje je na poticaj Istarske županije osnovana 2015. godine i djeluje unutar IKA-e - Istarske kulturne agencije.

Ono što je presudno kod odabira lokacije za snimanje, svakako su njene estetske, strukturalne, kvalitativne, infrastrukturne posebnosti, ali i identitet.

Jedna od zadaća Istarske filmske komisije svakako je i suradnja s lokalnom zajednicom koja je ključna i koju valja neprestano graditi kako bi Istra bila prepoznata kao okruženje naklonjeno snimanju.

Jednom kad snimanje krene, nesumnjiv je posredan i neposredan ekonomski utjecaj na zajednicu u uslugama smještaja, korištenju javnih površina i prostora, usluga prehrane, ostalih uslužnih usluga, prijevoza, najma opreme, stručnog osoblja, angažmanu statista i mnogih drugih.

Naravno da nije sve bajno kada je riječ o snimanju: sam proces snimanja zahtjeva i neke usluge, koje za lokalno stanovništvo mogu predstavljati i nepoželjne situacije, kao što su ograničavanje kretanja te preusmjeravanje prometa.

No, sve u svemu, kada podvučemo računicu, neupitni su potencijali koje audiovizualna produkcija može imati za lokalnu zajednicu. Ono što je ključno je da audiovizualne produkcije potiču gospodarski rast i razvoj lokaliteta na kojim djeluju, a od svega, posredno ili neposredno, koristi mogu imati svi. (kb)Mobilna verzija članka

Oglasi

Frigoservis Šime - klima uređaji
HAK Auto-klub Poreč
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Izaberite novu Corollu prema vašim potrebama.
Nema stop! Zapoštaj si: LaCop!