Početna
Utorak, 23.Srpnja 2019 (14:25:40) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Poreč Open Air Festival 2019

Neuspješno slijetanje izraelske sonde na Mjesec

Tehnologija/znanost, 12.04.2019. (08:00)
(Izvor:Bug Online)Link

Ovoga četvrtka nešto iza 21 sat po hrvatskom vremenu izraelska kompanija SpaceIL planirala je spustiti svoju sondu Beresheet na površinu Mjeseca. Uspješno slijetanje trebalo je učiniti Izrael tek četvrtom zemljom na svijetu koja je dosegla Mjesec, te donijeti kompaniji milijun dolara nagrade. Međutim, nešto je pošlo po zlu usred procedure usporavanja, pa je misija završila gubitkom letjelice nekoliko minuta prije planiranog vremena slijetanja, piše Bug.

Nažalost, sve što je sonda uspjela obaviti je započinjanje manevra okretanja u pravac pogodan za usporavanje, te desetak minuta paljenja retroraketa koje su smanjile njezinu horizontalnu brzinu s 1.700 na nešto ispod 900 m/s. S visine od oko 22 kilometra iznad površine Mjeseca sonda je poslala "selfie" fotografiju i činilo se kako je sve spremno da sljedeća fotografija bude s tla – no tada je prvo otkazao sustav telemetrije, da bi nakon nekoliko trenutaka stigla i potvrda da je letjelica izgubljena.

Izraelci su ovim pothvatom postali sedma nacija čija je letjelica stigla u Mjesečevu orbitu, no nisu se uspjeli upisati na popis onih koje su tamo i uspješno sletjele. Beresheet je, tehnički gledano, došao do tla, no na nekontroliran način pa je u njega vrlo vjerojatno udario velikom brzinom. Vertikalna brzina na kojoj je telemetrija otkazala bila je preko 100 m/s i to na oko 10 kilometara visine, pa je za pretpostaviti kako je sve skupa završilo raspadom letjelice pri sudaru s površinom Mjeseca. (kb)Mobilna verzija članka

Oglasi

Izaberite novu Corollu prema vašim potrebama.
Porsche Istra
Pogrebne usluge Silentium
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom