Početna
Ponedjeljak, 25.Svibnja 2020 (04:29:49) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Mobilna pleksiglas pregrada, samostojeća barijera od pleksiglasa, Poreč
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

O silovanjima progovorile i časne sestre: "U samostanu me silovao svećenik"

Svijet, 25.03.2019. (07:25)
(Izvor:Index.hr)Link

U veljači ove godine papa Franjo priznao je još jednu dugogodišnju dobro čuvanu tajnu Katoličke crkve - seksualno zlostavljanje časnih sestara koje provode svećenici, piše National Public Radio. Problem je to koji se godinama stavljao pod tepih, ali u eri pokreta #MeToo izrodio se i pokret #NunsToo ("časne sestre također") te se o seksualnom zlostavljanju nad njima govori puno više, prenosi index.hr.

Vatikanski zid šutnje srušio je članak Lucette Scaraffije, urednice Women Church Worlda, podlistka vatikanske dnevne novine L'Osservatore Romano. Ova profesorica povijesti i feministica u svom tekstu nastalom na temelju stotina priča koje je čula od časnih sestara kao glavnog krivca za zlostavljanje žena i maloljetnika vidi klerikalnu kulturu svemoćnog svećenstva.

Časne sestre teško se odlučuju prijaviti silovanja koja počine svećenici

Naime, Scaraffia smatra da je časnim sestrama vrlo teško prijaviti silovanja koja su počinili svećenici jer postoji stav o tome da žena uvijek može reći "ne".

"Ove časne sestre vjeruju da su one same krive jer su zavele svete ljude da počine grijeh. I to jer su ih tako učili", kaže Scaraffia.

Ako zatrudne, Katolička crkva ih izbaci iz svojih redova

Osim što pate od proživljene traume, časne sestre koje pritom zatrudne budu izbačene iz reda.

"Te jadne žene prisiljene su napustiti red te živjeti same i odgajati dijete bez ikakve pomoći. Ponekad ih se prisiljava da naprave pobačaj, koji plaćaju svećenici jer one nemaju novac", kaže Scaraffia.

"Mi smo neprimijećene, nevidljive, ignorirane"

Slično misli i sestra Catherine Aubin iz francuskog reda dominikanki koja predaje teologiju na fakultetu St. Thomas u Rimu. Ona kaže da je zlostavljanje rezultat muške dominacije u Crkvinom vodstvu.

"Vatikan je svijet muškaraca. Neki uistinu jesu ljudi od Boga. No druge je pokvarila moć. Ključ za razumijevanje ovih tajni i šutnje je zloupotreba moći", smatra Aubin.

Govoreći o položaju žena unutar "muškog" Vatikana kaže: "Mi smo neprimijećene, nevidljive, ignorirane."

Nastavite čitati ovdje.Mobilna verzija članka

Oglasi

Porsche Istra
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Cafe bar Soggiorno
Pogrebne usluge Silentium
HAK Auto-klub Poreč