Početna
Utorak, 23.Travnja 2019 (21:12:24) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Viendel - Digitalni marketing
OKOLO - tjedan kulture življenja u Poreču

Mercedes pokazao novi volan svojih F1 bolida

Tehnologija/znanost, 19.03.2019. (13:56)
(Izvor:Bug Online)Link

Proteklog je vikenda u Australiji otvorena ovogodišnja sezona svjetskog prvenstva Formule 1. Utrka je bila obilježena odavanjem počasti prošloga tjedna iznenada preminulom legendarnom direktoru utrka, Charlieu Whitingu, a pobjedu na stazi u Melbourneu odnio je vozač tima Mercedes-AMG Petronas Motorsports, Valteri Bottas, piše Bug.

Upravo Bottas je i glavni akter kratkog, ali zanimljivog videa. Uz svoje kolege iz Mercedesovog tima pokazao je kako izgleda i na koji način funkcionira ovogodišnji volan njihovih bolida. Ponešto izmijenjen u odnosu na lanjski, i ovogodišnji je upravljač izrađen oko velikog broja tipki, i na temelju uputa koje su dali sami vozači.

Tipkala, prekidači i kotačići na ovom volanu tipa su kakav se koristi i u borbenim zrakoplovima, dovoljno su čvrsti i izdržljivi, a opet omogućavaju vozaču da pri velikim brzinama i vibracijama, te u rukavicama, njima precizno upravlja. Ključno je i da su sve tipke smještene tako da se do njih može doći jednim pokretom, bez puštanja volana.

Gumena hvatišta za ruke modelirana su prema šakama vozača, a na svakom F1 vikendu koriste se po tri komada – primarni, rezervni i eksperimentalni volan, na kojem se isprobavaju novi dodaci i funkcije. Mape motora, postavke diferencijala, mijenjane brzina, radio komunikacija, uključivanje DRS-a i drugih dodataka – sve lokacije i funkcije vozač mora znati napamet i istrenirati se kako bi precizno i efikasno baratao ovim malim tehnološkim čudom. Bottasu je, očito, sve to vrlo dobro pošlo za rukom. (kb)Mobilna verzija članka

Oglasi

Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Frigoservis Šime - klima uređaji
Ovlašteni servis za vozila marke Volkswagen i Škoda
Pogrebne usluge Silentium