Početna
Utorak, 23.Srpnja 2019 (14:22:42) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Ljetno kino u Kašteliru

Klub studenata Istre na ulici? ‘Država nas hoće izbaciti iz prostora u kojem smo više od 50 godina’

Hrvatska, 15.03.2019. (10:21)
(Izvor:srednja.hr)Link
Klub studenata Istre ‘Mate Balota’ | Foto: Facebook Klub studenata Istre ‘Mate Balota’
Klub studenata Istre ‘Mate Balota’ | Foto: Facebook Klub studenata Istre ‘Mate Balota’

Klub studenata Istre ‘Mate Balota’ već više od 50 godina okuplja istarske studente u Zagrebu na svima dobro poznatoj adresi u Ilici. Klub je do travnja prošle godine imao ugovor o najmu s Gradom Zagrebom koji je bio vlasnik prostora, no tada se ugovor raskida i Republika Hrvatska uknjižuje se kao novi vlasnik prostora. O svemu tome, studenti iz popularnog Istarskog samoinicijativno saznaju tek u prosincu prošle godine, a njihov ostanak u prostorijama u Ilici prilično je neizvjestan, piše Dora Kršul na portalu srednja.hr.

Prije tri dana, Klub studenata Istre ‘Mate Balota’ (KSI Mate Balota) uputio je newsletterom svojim članovima poruku o novonastaloj, alarmantnoj situaciji u kojoj su se našli.

– Naš se Klub nalazi u prostorijama kojima je do nedavno upravljao Grad Zagreb. Sada se na prostorije uknjižila Republika Hrvatska, a Ministarstvo državne imovine nam je prije nekoliko dana reklo da se iz prostorija moramo iseliti. Da, dobro ste pročitali – država nas hoće izbaciti iz prostora u kojem smo više od 50 godina. Sada je na nama da pokažemo da nam je Ilica 13 drugi dom i da ju nećemo dati tako lako, stoji, između ostaloga, u poruci koju su uputili svojim članovima u nedjelju navečer.

Nitko ih nije službeno obavijestio o promjeni vlasništva nad prostorom u kojem se nalaze više od 50 godina

Prema informacijama kojima raspolažemo, istarski su studenti za promjenu vlasništva nad prostorijama Kluba saznali samoinicijativno krajem prosinca 2018.

Naime, 30. kolovoza 2018. KSI-ju je upućen dopis iz Ministarstva državne imovine u kojem stoji da je Republika Hrvatska vlasnik prostora u kojem se nalaze više od 50 godina. Iz Ministarstva su ih tada zatražili da dostave dokumentaciju na temelju kojeg pravnog osnova koriste prostor u Ilici 13.

Ovaj dopis iznenadio je studente iz Istarskog s obzirom na to da ih iz Grada Zagreba prethodno ni na koji način nisu obavijestili o promjeni vlasništva nad prostorom čiji su zakupci. Osim toga, Ministarstvo im u istom dopisu piše da su zaprimili pritužbu stanara iz te zgrade da KSI neprimjereno koristi prostor u kojem se nalazi, tj. da glasno puštaju glazbu, galame, da gosti Kluba onečišćuju cijelu zgradu, čime je onemogućen normalan život ostalih stanara zgrade. Pritom ih je Ministarstvo zatražilo i očitovanje na pritužbu stanara te im poručilo da će ih nakon uvida u dokumentaciju obavijestiti o daljnjim postupcima vezano uz korištenje prostora.

Dodajmo na ovome mjesto kako nije posve jasno na koji je točno način Ministarstvo državne imovine zaprimalo pritužbe stanara o neprimjerenom korištenju prostora KSI-ja s obzirom da je uobičajena adresa za takve pritužbe – policija.

KSI je potom posjetio i inspektor Ministarstva državne imovine, nakon čega su iz Istarskog kontaktirali Gradski ured za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada i upitali što se dogodilo s vlasništvom nad prostorom u kojem djeluje KSI. Tek su im 20. prosinca 2018. odgovorili iz Gradskog ureda i u telefonskom razgovoru poručili da više nisu dužni plaćati zakupninu prostora jer Grad Zagreb više nije vlasnik prostora. Iz Gradskog ureda uputili su ih da se obrate Ministarstvu državne imovine za definiranje daljnjih procedura.

Nastavite čitati ovdje.Mobilna verzija članka

Oglasi

Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Izaberite novu Corollu prema vašim potrebama.
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Cafe bar Soggiorno