Početna
Utorak, 23.Srpnja 2019 (14:23:33) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Ljetno kino u Kašteliru

Vožnja pod utjecajem droge: Kazna je do 15.000 kuna ili 60 dana zatvora

Hrvatska, 12.03.2019. (11:48)
(Izvor:Revija HAK)Link
Pixabay
Pixabay

Tijekom 2018. godine utvrđeno je 145 prekršaja vožnje pod utjecajem droge ili lijekova. U odnosu na 2017. godinu, kad je utvrđeno 168 takvih prekršaja, riječ je o smanjenju od 13 posto, piše Revija HAK.

Kako doznajemo od Ministarstva unutarnjih poslova, tijekom 2018. godine utvrđeno je 145 prekršaja vožnje pod utjecajem droge ili lijekova. U odnosu na 2017. godinu, kad je utvrđeno 168 takvih prekršaja, riječ je o smanjenju od 13 posto. Što se, pak, tiče početka ove godine, do 7. siječnja utvrđena su dva prekršaja vožnje pod utjecajem droge ili lijekova.

Nažalost, uzroci prometnih nesreća nisu samo loše ceste, stara i neispravna vozila, neopreznost, nego i sve veći broj mladih koji ne samo da su neiskusni vozači, nego i uživaju različita opojna sredstva.

– U 2018. godini devet prometnih nesreća uzrokovano je vožnjom pod utjecajem droge ili lijekova, što je povećanje u odnosu na 2017. godinu u kojoj je osam prometnih nesreća uzrokovano vožnjom pod utjecajem droge ili lijekova – navode u MUP-u, ali i dodaju kako do 7. siječnja nije bilo prometnih nesreća uzrokovanih vožnjom pod utjecajem droge ili lijekova nije bilo.

Nažalost, na najzanimljivije pitanje nismo dobili odgovor, a to je o kojim se zapravo drogama najčešće radi.

– Evidencije ne vodimo na taj način, stoga nismo u mogućnosti odgovoriti – navode u MUP-u.

Mnogi smatraju da vožnja pod utjecajem droga ili lijekova nije jednako opasna kao vožnja pod utjecajem alkohola. E, tu bi se jako prevarili.

Naime, kako se doznaje od liječnika i psihologa, vozači pod utjecajem droge ili lijekova ne reagiraju u skladu s naučenim vještinama i imaju reakcije neprimjerene za određenu situaciju. Oni su nekritični prema svojem stanju, nemaju adekvatno kritičko prosuđivanje za uključivanje u promet, imaju lošije psihofizičke karakteristike zbog smanjene koncentracije, poremećeni su im koordinacija, vrijeme reagiranja i oprez, pogrešno procjenjuju udaljenost, imaju poremećenu percepciju vida i sluha, nemaju dobru orijentaciju u prostoru i vremenu, a sve to zajedno povećava rizik vožnje.

– Njihovo se nekritičko ponašanje u prometu najčešće očituje nepoštovanjem prometnih znakova i zabrana, prebrzom i agresivnom vožnjom, slabim procjenjivanjem novonastalih situacija te nepoštovanjem drugih sudionika u prometu, a sve to može rezultirati prometnom nesrećom – navodi u svojem radu dr. med. Ivana Biočina.

Nastavite čitati ovdje.Mobilna verzija članka

Oglasi

Frigoservis Šime - klima uređaji
Izaberite novu Corollu prema vašim potrebama.
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Cafe bar Soggiorno
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina