Početna
Utorak, 23.Srpnja 2019 (14:25:19) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Poreč Open Air Festival 2019

Svjedočanstva žrtava prometnih nesreća: Od zdravlja do invalidskih kolica u nekoliko sekundi

Hrvatska, 11.03.2019. (06:30)
(Izvor:Revija HAK)Link
Stjepan Pavlović (Foto: Revija HAK)
Stjepan Pavlović (Foto: Revija HAK)

Mladi vozač automobila pod velikim utjecajem alkohola jurio je vrlo velikom brzinom i na prilazu Slavonskom Brodu izletio s ceste. Poginuo je, a druga dvojica su teško ozlijeđena, pri čemu je tada 32-godišnjak ostao trajni invalid, piše Hrvoje Deak na portalu Revije HAK.

Stjepan Pavlović ima 39 godina i živi u Slobodnici pokraj Slavonskog Broda. Taj strojarski tehničar po zanimanju, koji je i prije nesreće uživao raditi na obiteljskom OPG-u, bio bi danas u bitno drugačijoj životnoj situaciji da nije bilo teške prometne nesreće u kojoj mu se u trenutku život preokrenuo. Danas je taj hrabri mladi čovjek invalid koji se kreće u kolicima, ali i dalje želi živjeti punim plućima pa igra košarku u kolicima, pomaže na OPG-u svoje obitelji, a lani se priključio utrci Wings for Life u Zadru.

Hrvatsku prometnu svakodnevicu Stjepan u cjelini smatra poraznom. Drži da je na cestama prilično kaotično jer se vozi brzo i ne poštuju se propisi. Za kulturu vozača misli da je ispod svake razine. Smatra da bi na kritičnim točkama trebalo postaviti videonadzor i da bi to smanjilo broj nesreća. Uz brzinu, alkohol je po njegovu mišljenju čest uzrok nesreća. Dodaje da zadnjih nekoliko godina vrlo rijetko vidi policiju u nadzoru prometa. Kaže da bi ona trebala puno više raditi na podizanju svijesti mladih vozača, s čim bi se moralo početi već u autoškoli.

O uvjetima života osoba s invaliditetom Stjepan kaže da mnoge javne ustanove, prijelazi i nogostupi nisu prilagođeni osobama s invaliditetom, a unatoč tome što se nekima možda čini drugačije, smatra da ima premalo parkirnih mjesta za invalide. Najgore je, kaže, kad ih zauzmu zdravi, koji vjerojatno nisu svjesni da invalidima uskraćuju koliko-toliko normalno funkcioniranje.

– Ako smo invalidi, nismo građani drugog reda ili barem ne bismo trebali biti, a često se tako osjećamo – poručuje Stjepan Pavlović. Cijeli članak pročitajte ovdje.Mobilna verzija članka

Oglasi

Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Nema stop! Zapoštaj si: LaCop!
Pogrebne usluge Silentium
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...