Početna
Četvrtak, 14.Studenog 2019 (09:22:45) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Crofish Poreč

Francuska planira porez od 3% namijenjen tehnološkim divovima

EU, 05.03.2019. (06:30)
(Izvor:Bug Online)Link

O oporezivanju tehnoloških multinacionalnih kompanija već se više godina govori u kontekstu čestog izbjegavanja viših poreza, i praksi da se dobit preusmjerava u podružnice u onim zemljama gdje su porezi niži, ili je moguće isposlovati kakve olakšice. Stoga unutar Europske unije već neko vrijeme postoji ideja da bi se oporezivali prihodi, a ne dobit, koje kompanije poput Amazona, Applea, Googlea ili Facebooka ostvare unutar europskih zemalja.

Predvodnici te inicijative su ministri financija Njemačke i Francuske. Ovaj potonji, Bruno Le Maire, ovog je vikenda ponovio kako se u njegovoj zemlji planira uvesti "pravedan" porez od 3% na sve prihode koje velike multinacionalke tamo ostvare. Porez bi zahvaćao kompanije koje imaju na svjetskoj razini prihode od digitalnih usluga više od 750 milijuna, a u Francuskoj ostvaruju preko 25 milijuna eura na godišnjoj razini.

U ovakvu raspodjelu ušlo bi 30-ak kompanija koje bi se oporezivale ovim "digitalnim porezom", i to većinom one iz SAD-a, iako će vjerojatno biti obuhvaćeni i neki poslovni subjekti iz Kine, Njemačke, Španjolske, Velike Britanije, kao i najmanje jedna francuska tvrtka, Criteo. Ostala poznata imena, uz već spomenute Google, Amazon, Facebook i Apple, bit će, primjerice, Uber, Airbnb i Booking.

Ministar Le Maire kaže da bi Francuska uvođenjem ovog poreza po stopi od 3% mogla godišnje prikupiti oko pola milijarde eura. Prijedlog poreza bit će predstavljen Vladi ovoga tjedna, a kasnije će u parlament koji ga mora potvrditi, prenosi bug.hr.Mobilna verzija članka

Oglasi

Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Pogrebne usluge Silentium
Nema stop! Zapoštaj si: LaCop!
Najslasniji burgeri u gradu