Početna
Utorak, 23.Srpnja 2019 (02:06:59) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Ljetno kino u Kašteliru

Poljoprivrednici na baletu

SŠ Mate Balote Poreč, 28.02.2019. (08:22)

Što bi poljoprivrednici, učenici drugog razreda agrotehničara, mogli raditi u Rijeci? Možda prošetati Korzom i nakon toga otići u Hrvatsko narodno kazalište na balet? To je upravo ono što smo i napravili!

Nakon ugodnog popodneva provedenog u gradu uputili smo se prema kazalištu na jednu od najkrvavijih i najkraćih drama Williama Shakespearea, „Macbeth“. Prema Gloriji Fabijanić Jelović plesni „Macbeth“ ispričan je kirurški precizno, poetski emotivno i slikarski impresivno. Naš doživljaj plesnog Macbetha kreće od ulaska u prekrasnu kazališnu dvoranu i naših otmjenih mjesta u lođama, kao da smo u nekom prošlom vijeku, do izvanredne anatomske građe plesača i njihovih vještina. Baletna je izvedba bila relativno kratka, ali poprilično intrigantna i svatko ju je doživio na svoj način… Pa, evo i naše skraćene interpretacije Macbetha.

Macbeth (vrhovni zapovjednik kraljeve vojske u početku vjeran i pošten) i Banquoa (vrhovni zapovjednik kraljeve vojske i odani prijatelj Macbetha), nakon teške bitke, sretnu tri vještice. Proročanstvo je triju vještica da će Macbeth postati kralj Škotske. Macbethu se odmah svidi ideja. Tadašnji kralj Duncan (lojalni, ali naivni škotski kralj) oduševljen pobjedom Macbetha, želi provesti noć u Macbethovom dvorcu. Dama Macbeth (ambiciozna supruga), nakon što je doznala za proročanstvo, traži od muža Macbetha da ubije kralja Duncana kako bi mogao postati novi kralj Škotske. Plan je da Macbeth i dama Macbeth toliko napiju dva kraljeva tjelohranitelja kako bi njih okrivili za ubojstvo kralja Duncana. Kralj Duncan spava, Macbeth ga izbode, ali dama Macbeth je ta koja ga dokrajči. Duncanovi sinovi Malcolm i Donalbain bježe. Tko god je ubio Duncana možda ubije i njih. Macbeth postaje novi kralj Škotske. Poziva Banquoa na kraljevsku gozbu. Banquove je sumnjičav te ga Macbeth ubije, ali njegov sin uspije pobjeći. Na gozbi se pojavi Banquov duh. Macbeth u strahu, uznemiren, još jednom posjećuje tri vještice zbog proročanstva. Ne piše mu se dobro. Stekao je puno neprijatelja – sinove ubijenih koji ga žele ubiti. S toliko krvi na rukama dama Macbeth se ubije. Macbeth, iako shrvan tugom, odlučno se bori do samog kraja dok mu ne odrube glavu, što je bilo i predviđeno proročanstvom.

Za jedan kompleksan i krvav balet mi smo to sveli na kratko i glatko. Čemu komplicirati. Shvatili smo da je bio "bloody good" balet. A Rijeku, kao jedan prekrasan grad, bismo trebali posjetiti barem jedanput godišnje, ne samo radi kupovine i Mcdonaldsa, već i zbog kvalitetnih predstava u divnom ambijentu kao što je Hrvatsko narodno kazalište.

učenica Elizabeta Petričević i profesorica Marina Čanić

FotografijeMobilna verzija članka

Oglasi

Frigoservis Šime - klima uređaji
Porsche Istra
Pogrebne usluge Silentium
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore