Početna
Ponedjeljak, 19.Kolovoza 2019 (23:40:34) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Povratak u školu

Pomoć Dnevnog centra za rehabilitaciju

Poreština, 11.02.2019. (16:05)

Prije nešto više od tri godine u porečkom Domu zdravlja otvorena je prva ispostava Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda – Pula, ustanove koja već dugi niz godina veliki značaj daje ranoj intervenciji djece s razvojnim rizicima ili teškoćama u razvoju, kao i njihovim obiteljima s područja cijele Istre.

Broj djece kojima je potrebna usluga rane intervencije i psihosocijalne podrške svake se godine sve više povećava, a pokazalo se da se povećan broj djece s takvim potrebama upravo s područja sjeverozapadne Istre, što je bio i jedan od razloga da se Ispostava upravo za ovaj dio naše županije otvori u Poreču. Osnivači Centra su jedinice lokalne samouprave – deset gradova i dvije općine, a Grad Poreč odmah je prepoznao potrebu za ovakvom uslugom na svom prostoru i pružio potrebnu podršku. Rad Centra, čije usluge u Puli godišnje koristi više od 30 korisnika s područja Grada Poreča, te 18 njih s istog područja u ispostavi u Poreču, Grad sufinancira s iznosom od 383.000 kuna. Postojanje Centra još je jedan u nizu nadstandarda u zdravstvu, koji se ostvaruju u Poreču i koje Grad provodi u suradnji s nadležnim institucijama kroz financijsku i infrastrukturnu podršku.

Kako danas rade i funkcioniraju u ovoj Ispostavi, te što su im ciljevi razgovarali smo u njihovim prostorima smještenim u suterenu, uz odjele fizikalne terapije, s ravnateljicom Centra Lorettom Morosin, te stručnim suradnicama Beti Bašić logopedinjom, Mijom Šimić psihologinjom, Sarom Terlević, rehabilitatoricom, te Marinom Koroman, fizioterapeutkinjom.

U ovom prostoru trenutno rade rehabilitator i logoped, svaki dan, a psiholog i fizioterapeut dolaze po potrebi. Ovaj je prostor za sada optimalan, već po samoj mogućnosti da roditelji više na moraju putovati u Pulu nego podršku dobivaju bliže mjestu stanovanja, a isto tako se puno surađuje s predškolskim ustanovama i školama.

Kad su počeli raditi u Poreču imali su osam korisnika. Trenutno ih imaju 48 i taj se broj ne može se povećati na broj stručnih djelatnika koji rade. Imaju djecu koja su u Puli dobila uslugu procjene razvoja i na listi su čekanja. Kako ne bi izašli iz sustava, roditeljima se daju savjeti, te su djeca kontrolno praćena do ulaska u redovitu rehabilitaciju.

Povratne informacije koje imaju od roditelja su dobre - roditeljima puno znači da imaju ovakav centar u blizini, a ne da moraju za svaku uslugu ići u Pulu. Neki roditelji rade i morali su se na razne načine organizirati, uzimati slobodne dane, uključiti širu obitelj. Problem je i što su putni troškovi veliki, djeca izostaju cijeli dan iz vrtića, a i putovanje do Pule često umori djecu. Zbog svega toga je dobro da Ispostava u Poreču funkcionira.

Kome se roditelji trebaju obratiti kad misle da trebaju usluge Centra?
Djecu u Centar najčešće upućuju liječnici neonatolozi, pedijatri, neuropedijatri, liječnici obiteljske medicine, klinički psiholozi, stručna služba vrtića, roditelji sami, odnosno oni koji su prvi uočili odstupanje u razvoju kod djeteta. Procjena se radi u Puli. Roditelji trebaju kontaktirati Centar, naručiti se putem telefona 052/222-358, gdje će dobiti i sve upute. Informacije se mogu naći i na web stranici www.dczr-veruda.hr. (Grad Poreč/kb)Mobilna verzija članka

Oglasi

HAK Auto-klub Poreč
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Vruće ljetne ponude
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Pogrebne usluge Silentium