Početna
Petak, 23.Kolovoza 2019 (16:31:06) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Ljetno kino u Kašteliru

Električni automobili su jako zimogrozni

Tehnologija/znanost, 09.02.2019. (15:34)
(Izvor:Bug Online)Link

O problemu gubitka kapaciteta baterija električnih automobila tijekom hladnijih, zimskih mjeseci do sada se ponešto moglo pročitati ili čuti od vlasnika električnih automobila. Nedavno smo se s činjenicom manjeg "zimskog" kapaciteta i sami susreli testirajući u siječnju Nissan Leaf, a sada se možemo uvjeriti kako ništa drugačije nije ni kod ostalih električnih automobila pogonjenih baterijama. Štoviše, kod nekih popularnih modela autonomija značajno više pada u hladnijim danima, kako navodi Bug.

Američka automobilska organizacija (American Automobile Association ili AAA) objavila je studiju koja se bavi upravo ovim problemom. Kao baza istraživanja uzet je kapacitet baterija pri 24°C, a za usporedbu testiranja su rađena pri vanjskim temperaturama od -6°C i 32°C.

Mjerenja su pokazala kako automobili u prosjeku na hladnijoj vanjskoj temperaturi gube 12% dosega, a pri vrućinama oko 4%. No, kada se u njima koriste sustavi grijanja ili hlađenja (kako bi putnicima bilo ugodnije), pri hladnijim uvjetima pad dosega iz baterija je čak 41%, a pri vrućini 17%.

Testirani automobili

  • BMW i3s (2018)
  • Chevrolet Bolt (2018)
  • Nissan Leaf (2018)
  • Tesla Model S 75D (2017)
  • Volkswagen e-Golf (2017)

Kako ni -6°C niti 32°C ne možemo smatrati ekstremnim temperaturama, već onima uobičajenima u našim krajevima, rezultate ovog istraživanja svakako treba imati na umu kod kupovine vozila na električni pogon. Za očekivati je da će kod ekstremnijih temperatura pad dosega s jednim punjenjem baterije biti još značajniji. (kb)Mobilna verzija članka

Oglasi

Cafe bar Soggiorno
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Pogrebne usluge Silentium
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom