Početna
Ponedjeljak, 19.Kolovoza 2019 (23:42:43) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Porečki delfin 2019.

Zašto mladi napuštaju Hrvatsku? Problem je u političkoj kulturi

Istra, 08.02.2019. (09:13)
Screenshot: TV Istra
Screenshot: TV Istra

Hrvatsku je od samostalnosti napustilo oko 800 tisuća građana. Gospodarstvo je sustavno uništavano, a omjer radno aktivnog stanovništva i umirovljenih izjednačio se. Nezadovoljstvo državom i načinom na koji se njome upravlja mnoge su potaknuli na odlazak u inozemstvo, prije svega mlade obitelji i visokoobrazovano stanovništvo. U organizaciji bujskog ogranka Matice Hrvatske na pitanje ‘Zašto mladi napuštaju Hrvatsku?’ odgovor je ponudio bivši diplomat Drago Kraljević.

Predstavljeni su i rezultati istraživanja provedenog među hrvatskim iseljenicima u Njemačkoj. Od ispitanike se tražilo da navedu razloge svog napuštanja Hrvatske te kane li vratiti.

Pokazalo se da se velik dio iseljenika u Hrvatsku ne namjerava vraćati ili svoju budućnost u njoj vide tek u mirovini. Prema Kraljeviću, početak hrvatskih problema započinje u političkoj kulturi. Rješenje takvog stanja, smatra Kraljević, nalazi se u promjeni svijesti građana.

Političari snose odgovornost, zbog čega imaju veće ovlasti od običnog čovjeka. Sve dok se građani ne osvijeste i ne budu spremni na političke akcije, kazao je Kraljević, do promjena neće doći, piše portal TV Istre. Novinar: Stefan Aleksić. Video prilog pogledajte ovdje.Mobilna verzija članka

Oglasi

Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Cafe bar Soggiorno
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Frigoservis Šime - klima uređaji