Početna
Utorak, 23.Srpnja 2019 (14:23:01) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Poreč Open Air Festival 2019

Što znate o uzgoju svinja u Istri?

SŠ Mate Balote Poreč, 31.01.2019. (17:47)

Osim poznatog Internacionalnog sajma pršuta u Tinjanu, što stvarno znate o uzgoju svinja u Istri?

Katun Gračaški je malo mjesto smješteno između Pazina i Gračišća, a broji 60-ak stanovnika. Svi su više-manje zaposleni, a uz to bave se i poljoprivredom. Moja se obitelj bavi uzgojem svinja 16 godina, a ja sam to zavoljela s 9 i već sam tada odlučila da ću im pomagati. Na početku uzgoja imali smo samo dvije svinje i tada smo započeli gradnju staja.

Iz godine u godinu uzgoj se postepeno povećavao pa danas imamo 120 komada i to 1 nerasta, nježnog diva, koji nam služi za rasplod, 4 krmače koje nam daju veliki broj praščića, a ostalo su tovljenici i odojci. Hranimo ih hranom koju sami proizvedemo, žitaricama, kao što su ječam, pšenica, zob i kukuruz. Dajemo im ili cijelo zrno, u malim količinama, ili brašno. Kukuruz dobiju i u klasu. U proljetno i ljetno doba najvažnija je zelena, svježa masa, odnosno djetelina, koju i najviše vole. Dodaje im se i mala količina premiksa.

Kobasice, ombolo, pršut, buđolu, šunku, slaninu i mast proizvodimo za svoje potrebe. Vrlo je važan proizvod i gnoj koji koristimo za vlastite pašnjake i oranice.

Što se tiče tržišta, imamo svoje stalne kupce, a dolaze nam i novi iz cijele Istre. Svinje s našeg gospodarstva kupcima odlaze žive. Svaka svinja mora imati ušnu markicu. Prevozi se kamionom do kućnoga praga, a za sam je prijevoz potreban putni list uz koji ide svjedodžba o zdravstvenom stanju svinja. Pregled se gospodarstva obavlja jedanput godišnje gdje se pregledavaju staje i sva dokumentacija.

U Istri je svinjogojstvo kao grana stočarstva jako slabo razvijeno. Još uvijek ima domaćinstva koje svinje drže za svoje potrebe, ali je mali broj ozbiljnijih uzgajivača. Svinjsko je meso bogato masnim tkivom i upravo zbog toga je idealno za sušenje i dobivanje raznih suhomesnatih proizvoda od kojih je najcjenjeniji pršut.

Svake se godine u listopadu odvija Internacionalni sajam pršuta, skraćenog naziva ISAP. Održava se baš u Istri zbog prepoznatljivog brenda, istarskog pršuta koji bi bio još cjenjeniji da su svinje iz vlastitog uzgoja.

Nakon četverogodišnjeg školovanja u programu agrotehničar, odlučila sam pozvati kolege da vide čime se moja obitelj bavi kako bih im približila teorijsko znanje iz predmeta Svinjogojstvo. Učenje unutar četiri zida i sa stranica udžbenika je jedno, a stvarni život nešto sasvim drugo.

Napredne europske države, na primjer Njemačka, imaju najveći broj svinja. Danska po stanovniku proizvede 293 kilograma mesa, a potroši 66 kilograma što znači da proizvedu gotovo 5 puta više nego što potroše, a Hrvati po stanovniku proizvedu 21 kilograma mesa, a potroše 35, što znači da nemamo dovoljno ni za svoje potrebe. Da se iz toga zaključiti da je uzgoj svinja potreban i održiv u Hrvatskoj.

Svakako treba poticati ljude da se odvaže na uzgoj svinja, ne samo zbog ljubavi, već i zbog razvoja gospodarstva. Što se tiče prodaje domaćeg proizvoda, problema nema jer je za domaćim proizvodom, koje se uvijek smatra i kvalitetnijim, potražnja daleko veća od proizvodnje.

Valentina Buršić, 4. razred agrotehničara

FotografijeMobilna verzija članka

Oglasi

Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Izaberite novu Corollu prema vašim potrebama.
Cafe bar Soggiorno
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom