Početna
Utorak, 18.Lipnja 2019 (12:03:05) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Gioistra - povijesni festival - Poreč 2019.
Besplatne MTB ture

Peršurić: visoki standardi porečkih plaža i slobodan pristup svima

Poreština, 09.01.2019. (15:25)
Polemike oko pomorskog dobra (Foto: arhiva)
Polemike oko pomorskog dobra (Foto: arhiva)

Članak pod naslovom „Nema više besplatnih plaža ni za osobe s invaliditetom: I to stavljaju pod koncesiju” kojeg smo s portala Pomorsko dobro i Novi list prenijeli prije nekoliko dana izazvao je brojne reakcije čitatelja, uglavnom negativne.

Podsjetimo, radi se o novom Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama koji je trebao biti donesen do kraja prošle godine, ali još uvijek nije ušao u službenu proceduru. Među brojnim nedorečenostima i apsurdima, kako ih nazivaju predstavnici struke, nalazi se i odredba po kojoj bi plaže za invalide ušle bi u zonu komercijalnog nadmetanja potencijalnih koncesionara, dok su predložena rješenja za morske plaže hotela, kampova i turističkih naselja kontradiktorna te ih treba u cijelosti redefinirati i ugraditi jasnu poveznicu s koncesijama na zahtjev, piše Orjana Antešić u Novom listu.

Zamolili smo porečkog gradonačelnika Lorisa Peršurića da prokomentira ovu za sve primorske gradove i općine prevažnu temu. Rekao je kako su sve koncesije na pomorskom dobru na području Grada Poreča-Parenzo dane turističkim tvrtkama temeljem odluke Istarske županije na period od 20 godina.

-U svim slučajevima radi se o otvorenim plažama na koje svi građani imaju slobodan pristup. Ostale su plaže one u ingerenciji Grada Poreča, a riječ je o njih desetak u koje je samo u posljednje četiri godine uloženo oko 20 milijuna kuna što vlastitih, što sredstava Ministarstva turizma i iz drugih izvora. Sustavno ih uređujemo, otvorene su za sve građane i neće se davati u koncesiju, izričit je Peršurić i navodi nastavak ulaganja u porečke plaže.

Uređenje plaže Materada-Špadići

Sljedeća na redu je plaža Materada-Špadići za čije je uređenje trenutno u tijeku postupak javne nabave za izvođenje radova. -Na toj i na svim ostalim gradskim plažama podići ćemo standard za sve korisnike, s posebnim naglaskom na osobe s invaliditetom za koje će također biti uređene rampe za ulaz u vodu i svlačionice te taktilne površine za one sa slabim vidom, rekao je Peršurić za Parentium.com naglasivši još jednom kako je ideja vodilja gradskoj upravi podizanje standarda plaža i valorizacija porečke obale kako putem plaža, tako i šetnica dostupnih svim građanima i gostima.

-Zakona ćemo se uvijek držati, bez obzira na to kakav on bude, rekao je Peršurić podsjetivši kako je upravo Poreč devedesetih godina pokrenuo akciju uklanjanja svih ograda na pomorskom dobru koje su bili postavili tadašnji hotelijeri. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Cafe bar Soggiorno
Pogrebne usluge Silentium
Baš kao skuter, samo bolji i na struju!
Porsche Istra