Početna
Utorak, 18.Lipnja 2019 (12:09:04) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Gioistra - povijesni festival - Poreč 2019.
Judo festival 2019

IBM predstavio svoje prvo komercijalno (dijelom) kvantno računalo

Tehnologija/znanost, 09.01.2019. (08:13)
(Izvor:Bug Online)Link

IBM je na CES-u u Las Vegasu, koji je trenutačno u tijeku, predstavio prvo ikada izrađeno stabilno kvantno računalo koje se može upogoniti izvan laboratorija. IBM Q System One sadrži 20 kubita ali i dijelove koji funkcioniraju na "klasičan" način kako bi izvodio složene kvantne kalkulacije. Ovo računalo također predstavlja i velik korak ka nekoj budućoj komercijalizaciji kvantnog računalstva u raznim granama industrije.

Iako u IBM-u kažu kako je riječ o prvom komercijalnom kvantnom računalu, to ipak ne treba shvatiti doslovno. Kubiti u sustavu IBM Q System One izolirani su u kontrolirano, super ohlađeno i zaštićeno okruženje kako bi bili što stabilniji, pouzdaniji i izdržljiviji za komercijalnu upotrebu. Međutim, kalkulacije koje se na njemu izvode nisu one kakve bi u kvantnim računalima trebale biti – tj. nisu 100% kvantne. Riječ je ipak o kombinaciji bitova i kubita kojima se dobiva aproksimacija rada kvantnog računala u uvjetima supervodljivosti i izvan laboratorija.

Ipak, ovaj je sustav dizajniran tako da može svladavati računske probleme koji su za klasična računala današnjice pretjerano kompleksni i u svojoj prirodi eksponencijalno složeni. IBM se nada da će njegov razvoj unutar projekta IBM Q u budućnosti stvoriti i prava komercijalna kvantna računala.

Prije toga moraju ostvariti jedan od svojih ciljeva, a to je zadržavanje uvjeta za kontinuirani rad kubita u uvjetima u kojima se s njima mogu izvoditi kvantne računske operacije. Inače je njihovo vrijeme stabilnosti tek oko 100 mikrosekundi, a može biti i manje ako se pojave vibracije, elektromagnetska interferencija, varijacije temperature, buka i slično. Stoga je velik izazov stvoriti bilo kakav kvantni sustav izvan laboratorija, što je IBM u ovom slučaju, barem donekle, uspio.

IBM Q System One smješten je u kućište veličine gotovo 3x3x3 metra, a replika pravog kvantnog sustava izložena je na CES-u.Mobilna verzija članka

Oglasi

Frigoservis Šime - klima uređaji
Nema stop! Zapoštaj si: LaCop!
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Baš kao skuter, samo bolji i na struju!
Pogrebne usluge Silentium