Početna
Utorak, 23.Travnja 2019 (16:54:29) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Viendel - Digitalni marketing
OKOLO - tjedan kulture življenja u Poreču

Motovun - godišnja izložba Udruge Fotovun „MInimal“

Kultura, 04.12.2018. (10:30)
Žana Plosnić

Udruga fotografa Fotovun poziva na svečano otvorenje treće godišnje izložbe fotografija članica i članova udruge, koje će se održati u subotu, 8. prosinca 2018. godine u 19 sati u galeriji „Pet kula” u Motovunu, na adresi Resselov trg 1. Riječ je o prvoj godišnjoj izložbi Udruge Fotovun u prekrasnoj motovunskoj galeriji kojom upravlja od kraja prošle godine.

Izložbu naziva „MInimal“ čini 40 fotografija 26 članica i članova Udruge Fotovun nastalih na temu minimalizma u fotografiji. Protekle dvije godišnje izložbe - „Priroda“ i „FOURte“ svojim su temama bile puno šire i fleksibilnije, a ove je godine odlučeno da će tema biti minimalizam, koja svakako spada među najteže teme u fotografiji. To je težak zadatak i veliki izazov, ali i prilika da članstvo udruge prezentira svoje fotografsko sazrijevanje.

Žana Plosnić
Žana Plosnić

Minimalizam u fotografiji je filozofija koju autori moraju vrlo dobro razumjeti kako bi je uspjeli primijeniti na svoje fotografije. Ova zahtjevna tema je stilski definirana minimalnom količinom komponenti poput oblika, boja, tekstura i linija, što stavlja naglasak na sposobnost fotografa da kroz fotografiju kao svoj medij izražavanja promatraču na jedinstven način prezentira mogućnost stvaranja jednostavnih, snažnih i ekspresivnih fotografija uz minimalno korištenje elemenata. U minimalističkoj fotografiji vrlo važnu ulogu igra percepcija promatrača, odnosno ljudska subjektivnost, te će biti vrlo zanimljivo čuti dojmove posjetitelja izložbe. Minimalistička fotografija ima tu moć da se na temelju dobrog poznavanja tehničkih aspekata fotografije i odabira kompozicije, praznog (negativnog) prostora, motiva, kadra, rasvjete, boje i teksture može fokus pozornosti usmjeriti na statične i manje zanimljive motive te ih pretvoriti u izrazito dinamične i zanimljive prizore. Ovom temom se u fotografskom smislu želi potvrditi teza „Manje je više“.

Žana Plosnić
Elvis Malagić

"MI" u naslovu izložbe „MInimal“ simbolično predstavlja članstvo udruge koje 3. godišnjom izložbom fotografija stavlja krunu na svoju treću godinu postojanja i rada. Okuplja 30-ak članica i članova s područja cijele Istre, a u nešto manje od tri godine postojanja realizirala je brojne vrijedne projekte (izložbe, foto natječaje, edukacije, radionice, različite suradnje s lokalnim organizacijama itd.) a svojim aktivnostima doprinijela unapređenju kulturnog života u Motovunu te popularizaciji fotografske umjetnosti na području Istre i šire. Posebno se u 2018. godini ističe prvo izdanje fotografske manifestacije - dvodnevnog festivala fotografije Motovun PhotoHill, koji je u Motovun u drugoj polovici travnja privukao 120 akreditiranih sudionika. Namijenjena foto entuzijastima, članovima fotoklubova ili naprosto ljubiteljima fotografije, ova je manifestacija ponudila niz zanimljivih sadržaja, od predavanja i radionica preko izložbi fotografija i fotografske opreme pa do orijentacijskog fotografskog natjecanja nazvanog Foto-potraga, a osebujna atmosfera ovoga događanja proizlazi i iz njegovoga gesla: “Brdo dobrih fotografija”.

Izložba se realizira u suradnji s Općinom Motovun, Turističkom zajednicom Općine Motovun i lokalnim poslovnim subjektima.

Izložba će biti postavljena do veljače 2019. godine, a moći će se pogledati po najavi na info@fotovun.hr ili u terminima redovnih sastanaka udruge. (dp)

Žana Plosnić
Nataša Ladavac


Mobilna verzija članka

Oglasi

Cafe bar Soggiorno
Ovlašteni servis za vozila marke Volkswagen i Škoda
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Frigoservis Šime - klima uređaji
Pogrebne usluge Silentium