Početna
Nedjelja, 24.Ožujka 2019 (11:02:07) - Godina:17

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Posao u Tommyju

Promidžba strukovnog obrazovanja i strukovnih zanimanja među učenicima

Poreština, 07.11.2018. (06:43)

Povodom Europskog tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, učenicima osmih razreda svih porečkih osnovnih škola predstavljena su strukovna zanimanja za koja se mogu obrazovati u Turističko-ugostiteljskoj školi Antona Štifanića. Predstavljanje u suradnji s Plavom lagunom d. d. organizirano je u Hotelu Parentium Plava Laguna kroz pet radionica koje su vodili nastavnici i učenici Škole uz pomoć turističko-ugostiteljskih djelatnika te tvrtke. Potencijalni budući učenici strukovne škole mogli su saznati sve što ih zanima o zanimanju kuhara, slastičara, sobarice, barmena, recepcionara iz prve ruke od zaposlenika Plave Lagune na njihovom radnom mjestu, a o samom strukovnom obrazovanju informirali su ih nastavnici i učenici Škole.

Partnerstvom Škole i mogućeg poslodavca željelo se doprinijeti budućnosti strukovnog obrazovanja u jednom od najuspješnijih turističkih gradova Hrvatske, što su prepoznale i mnogobrojne institucije koje su direktno i indirektno povezane sa strukovnim obrazovanjem i osposobljavanjem. Stoga su radionice posjetili i predstavnici Grada Poreča – Nadia Štifanić Dobrilović, zamjenica gradonačelnika te Nadia Prodan Mraković, pročelnica UO za turizam Istarske županije, kao i predstavnici Obrtničke komore te drugih turističko – ugostiteljskih škola u Istri.

U neposrednom kontaktu sa svijetom rada i mogućim poslodavcem učenicima se nastojala predočiti atraktivnost strukovnih zanimanja kao i naglasiti potreba cjeloživotnog obrazovanja i nakon završetka strukovne škole koje se nastavlja na radnom mjestu. Stoga se i samo događanje odvijalo pod imenom „Želim učiti – želim raditi“.

„Ovo je bila sjajna prilika za promociju zanimanja, ali i da djeca u praksi iskuse kako je to raditi u hotelu. Često im je teorija daleka i nejasna, zato je bitno da u praksi vide kako je to raditi u hotelskim operacijama. Zasigurno je riječ o zahtjevnim zanimanjima, no uz malo kreativnosti i puno zalaganja, riječ je o zanimanjima koja mogu biti iznimno atraktivna“ poručuju iz Plave Lagune.

Što za školu znači ovakva suradnja i predstavljanje strukovnog obrazovanja pojasnila nam je ravnateljica Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića prof. Vesna Baranašić.

„Cilj pokretanja Tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju je približiti mladima taj segment obrazovnog sustava i učiniti ga prvim izborom kod što većeg broja učenika. To je moguće samo ako se pokažu njegove prednosti, a to je prvenstveno brža i lakša zapošljivost uz mogućnost napredovanja i razvoja karijere. Na tom su putu obrazovni sustav i gospodarstvo partneri. Želja nam je da učenici biraju strukovne programe zato što u njima žele biti izvrsni, što su to zanimanja koja ih privlače, zato što misle da u njima mogu izgraditi karijeru, a ne zato što se nisu uspjeli upisati u gimnaziju.“

Predstavljanje je bilo otvoreno za javnost, a završilo je zajedničkom zakuskom pripremljenih jela i pića u radionicama za sve sudionike i goste. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Cafe bar Soggiorno
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Porsche Istra
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina