Početna
Petak, 18.Siječnja 2019 (05:22:46) - Godina:17

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Iskoristi priliku za dobar posao u Valamaru
Susret generacija 2019 - Disco Bar Kukuriku

EasyJet se nada prometovati električnim zrakoplovima od 2030. godine

Tehnologija/znanost, 06.11.2018. (11:23)
(Izvor:Bug Online)Link

Prošle godine doznali smo kako britanska niskotarifna aviokompanija EasyJet s američkim startupom Wright Electric surađuje na razvoju električnih zrakoplova. Izvorni plan bio je razviti električne motore i manje putničke zrakoplove za kraće relacije do 2027. godine, ali je ovoga tjedna objavljeno kako je taj rok pomaknut na 2030. godinu.

Generalni direktor EasyJeta Johan Lundgren nije pretjerano zabrinut oko pomicanja ovog roka i uvjeren je kako je bitnije da se razvoj kreće u pravom smjeru. Već sljedeće bi godine, naime, trebao poletjeti prvi prototip njihovog električnog zrakoplova za najviše devet putnika. Testiranja pogona već se obavljaju na tlu, a najveću prepreku ka realizaciji ambicioznih planova, dakako, predstavlja baterijska tehnologija koja ograničava domet ovakvih zrakoplova.

Plan EasyJeta je do 2030. imati flotu električnih letjelica kojima bi mogli opsluživati kraće relacije, a istodobno štedjeti na gorivu (po procjenama oko 30%), te smanjivati negativan ekološki utjecaj na zagađenje zraka. Dodatno, električni bi putnički zrakoplovi trebali biti barem dvostruko tiši od klasičnih pa bi i u pogledu buke donijeli pozitivan pomak, pogotovo u gradove kojima je zračna luka smještena blizu centra.Mobilna verzija članka

Oglasi

Frigoservis Šime - klima uređaji
Ovlašteni servis za vozila marke Volkswagen i Škoda
HAK Auto-klub Poreč
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore