Početna
Nedjelja, 24.Ožujka 2019 (10:59:05) - Godina:17

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Posao u Tommyju

Tjedna najava iz Pučkog otvorenog učilišta Poreč

Kultura, 05.11.2018. (18:47)
Foto: MTV International - glumačka postava filma Bohemian Rhapsody: Joseph Mazzello, Rami Malek i Gwilym Lee
Foto: MTV International - glumačka postava filma Bohemian Rhapsody: Joseph Mazzello, Rami Malek i Gwilym Lee

Kino

četvrtak, 8. 11., petak, 9. 11. i subota, 10. 11. u 18.00

Overlord – kategorija 15
izvorno ime: Overlord
redatelj: Julius Avery
žanr: akcijski horor, misterija
uloge: Wyatt Russell, Bokeem Woodbine, Pilou Asbak
trajanje: 109 minuta

sadržaj: Uvečer, na Dan D, skupina vojnika poslana je u nacistički okupiranu Francusku kako bi dovršila posljednju ratnu misiju. Na terenu vojnici otkrivaju nacistički laboratorij koji izvodi lude pokuse na lokalnim seljanima. Vojni ih trening nije pripremio za ono što će uslijediti – spašavanje svijeta od još veće prijetnje – borbu s postrojbom genetski poboljšanih supervojnika.

četvrtak, 8. 11., petak, 9. 11. i subota, 10. 11. u 20.00

Bohemian Rhapsody – kategorija 12 - izvorno ime: Bohemian Rhapsody

redatelj: Bryan Singer
žanr: glazbena biografija, drama
uloge: Rami Malek, Joseph Mazzello, Aidan Gillen
trajanje: 134 minute

sadržaj: Bohemian Rhapsody priča je o ljubavi, boli, prihvaćanju i – sjajnoj glazbi. Film slavi Freddijev talent i legendaran rok-bend koji je svojom glazbom, osjećajem za avanturu i specifičnim nastupima prekršio sva pravila tadašnje scene. Pjevačku legendu glumi Rami Malek, američki glumac egipatskog podrijetla koji nevjerojatno sliči Freddieju. Gwilym Lee igra ulogu gitarista Briana Maya, Ben Hardy je u ulozi bubnjara Rogera Taylora, a Joseph Mazzello nastupa kao basist John Deacon. Mary Austin, ženu za koju je Freddie tvrdio da je ljubav njegovog života igra Lucy Boynton, a u filmu se pojavljuje i Mike Myers.

Likovna djelatnost

četvrtak, 8. 11. u 19.00 - Od Chicaga do Poreča: retrospektiva 1997. – 2018.

Samostalna izložba slika Beverly Storm Bluth - Mala galerija, Narodni trg 1 - trajanje izložbe: 8. 11. – 1. 12. 2018. - radno vrijeme galerije: svakim danom 10.00 – 12.00 i 17.00 – 20.00 osim nedjelje i blagdana

Beverly Storm Bluth rođena je 1950. godine u Chicagu, Illinois u SAD-u. Diplomu prvostupnice likovnog odgoja stekla je u SAD-u, dok je diplomski studij primijenjenih umjetnosti završila u Meksiku. Za vrijeme svog rada u SAD-u od 1997. do 2008. sudjelovala je na brojnim pozivnim i selekcioniranim izložbama. Nakon preseljenja u Hrvatsku učinila je kreativnu pauzu do 2014., kada je održala samostalnu izložbu u galeriji Placa u Sv. Lovreču. Odonda do danas Beverly kontinurano radi na novim slikama.

Izložbe: The Relevance of Portraiture in the 21st Century / Guilford Art Center – Connecticut, Art as Spectacle / Katonah Museum of Art New York, Three Ways to Figure / Small Space Gallery – New Haven, Connecticut

Ova izložba predstavlja posljednjih dvadeset i više godina mog rada. Inspiraciju za slike na mojim uljima pronalazila sam u životnom iskustvu i promatranju izvanjskog svijeta. Predmet mojih ranih radova u boji utjelovljuje samosvijest i osobni, subjektivni izričaj. Biografski elementi odnose se na moje djetinjstvo i odrastanje u Chicagu, gdje sam upila jedinstvene slike, mirise i zvukove gradskog života. Kasnije su moje narativne teme hranila putovanja u Irsku i pustolovine korporativne Amerike. Najnoviji radovi temelje se na slikama iz raznorodnih izvora, kao što su Hrvatska, Van Gogh i životni modeli.“ Beverly Strom Bluth

U galeriji Zuccato otvorena je izložba Konstrukcije Lorena Živkovića Kuljiša

Decumanus 34 - trajanje izložbe: do 10. 11. 2018. radno vrijeme galerije: radnim danom 10.00 – 12.00 i 17.00 – 20.00

Izložbom Konstrukcije predstavljeno je sedam radova koji čine presjek djelovanja kipara Lorena Živkovića Kuljiša u posljednjem desetljeću. Radovi se mogu dvostruko čitati i interpretirati – kronološki, u odnosu na vrijeme nastanka djela i začetka razvoja specifične misli, te sinkronijski, uzimajući u obzir kako svako njegovo djelo supostoji u nizu drugih pokrenutih procesa i razvija se kao dugoročni projekt u nadgradnji inicijalne ideje koju je potrebno istodobno prepoznati, iskusiti i kritički valorizirati. Stoga je ova samostalna izložba u galeriji Zuccato svojevrsni narativni okvir u kojemu možemo sva ta iskustva pojmiti istodobno. U doba potpunog zasićenja slikom, kada su se vizualni obrasci uvukli u gotovo sve sfere društva i kada je prepoznato da funkcioniraju neovisno o (verbalnim) procesima jezika, potrebno je izmijeniti i rekonstruirati zadane uloge, osobito u kontekstu vizualnih umjetnosti. Budući da, prema teoretičarima vizualnog obrata, slika utjelovljuje ikoničko iskustvo, odnosno prisustvo odsustva realne materije koje prikazuju, potrebno je istraživati daleko šira područja u kojima bi tradicionalne umjetničke vrste funkcionirale. Antropolog A. Gell i povjesničar umjetnosti W. J. T. Mitchell primjećuju i iznose teoriju kako je umjetnost sredstvo kojim čovjek alegorizira temeljna načela društvene organizacije. Polazeći od te pretpostavke, slikarstvo, kiparstvo, grafika i fotografija trebaju ispitati i izmijeniti zadanu povijesnu ulogu u skladu s aktualnom hiperprodukcijom slike. Ako slika ima život i ulogu nevezanu uz autora i određeno razdoblje, dosadašnje interpretacije koje nameću određeno značenje vezano isključivo uz određeno razdoblje treba ponovo propitati u odnosu na sadašnji kontekst. Upravo taj potencijal koristi Živković Kuljiš kako bi preispitao vlastitu ulogu akademskog kipara, kao i cjelokupni svijet današnje umjetnosti i društva koje ona alegorizira.

Patricia Počanić (iz predgovora)

Loren Živković Kuljiš rođen je 28. veljače 1973. u Splitu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1997. godine, a 2002. godinu proveo je na studijskom boravku u San Franciscu u SAD-u. Na California College of Arts and Crafts (CCAC) pohađao je nastavu iz crno-bijele fotografije, a u radionici kovina The Crucible u Berkeleyu završio tečaj tradicionalnog kovanja. Grupno izlaže od 1996. godine, a samostalno 1997. Od tada je izlagao na 21 samostalnoj i 26 skupnih izložbi. Dobitnik je tri nagrade, a radovi mu se nalaze u fundusima Galerije umjetnina u Splitu i Gliptoteke Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Od 1997. godine član HULU-a Split, a od 2002. do 2006. godine bio je članom HZSU-a.

Obrazovna djelatnost

Obrazovna djelatnost Pučkog otvorenog učilišta Poreč obavještava sve zainteresirane da su u tijeku upisi na verificirane tečajeve stranih jezika, programe osposobljavanja i kreativne radionice.

Tečajevi za računovostveno-knjigovodstvenog referenta, dadilju, njegovatelja, maslinara te verificirani tečajevi stranih jezika samo su neki od obrazovnih programa koje možete pohađati u Pučkom otvorenom učilištu Poreč.

Za informacije i prijave potrebno se javiti na broj telefona (052) 887 – 216, a više informacija može se pronaći na internetskoj stranici www.poup.hr.

Nagrada sv. Mauro

Izvještavamo da je 23. listopada ove godine na Oglasnoj ploči Grada Poreča-Parenzo objavljen Poziv za predlaganje kandidata za dodjelu Nagrade sv. Mauro osobama koje su u kulturi i drugim sferama djelovanja naše Ustanove, na području grada Poreča-Parenzo svojim radom dale doprinos od istaknutog značaja za žitelje ovog kraja ili rezultati njihovog rada čine trajne kulturne vrijednosti.

Prijedlozi s obrazloženjem mogu se dostaviti do 9. studenoga 2018. na adresu: Pučko otvoreno učilište Poreč, Povjerenstvo za Nagradu sv. Mauro, Narodni trg 1, Poreč. (POUP)Mobilna verzija članka

Oglasi

Cafe bar Soggiorno
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Pogrebne usluge Silentium
Potpuno nova obitelj hibrida Toyota Corolla
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...