Početna
Utorak, 18.Lipnja 2019 (12:06:23) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Gioistra - povijesni festival - Poreč 2019.
Besplatne MTB ture

U petak u klubu Uljanik projekcija filma "Tvornica je naša"

Istra, 11.10.2018. (08:41)

U petak, 12.10.2018. s početkom u 18.00 sati, u klubu Uljanik možete pogledati dokumentarni film "Tvornica je naša!" o borbi radnika tvornice ITAS iz Ivanca, koja je dovela do preuzimanja tvornice i nastavka proizvodnje. Nakon projekcije uslijedit će razgovor s ključnim akterima te uspješno provedene radničke borbe koju će se pokušati povezati s aktualnim otporom u pulskom brodogradilištu.

Uzavrela i neizvjesna atmosfera oko sudbine brodogradnje u Puli i Rijeci potakla je mnoge na promišljanje kako zaustaviti uništenje brodogradnje. U tom svjetlu vrijedno je podsjetiti na, za hrvatske prilike jedinstvenu radničku borbu u Ivancu, koja je rezultirala preuzimanjem tvornice i nastavkom proizvodnje.

Nakon projekcije filma "Tvornica je naša!" koji govori o borbi radnika tvornice ITAS - Prvomajska iz Ivanca, uslijedit će otovoreni razgovor s akterima radničkih otpora u Ivancu i Puli u kojem će sudjelovati: Dragutin Varga, radnik i mentor mladim radnicima, predsjednik Upravnog odbora ITAS Prvomajske iz Ivanca, tajnik RIS-a, Siniša Miličić, predsjednik Regionalnog idustrijskog sindikata (RIS) koji je imao ključnu ulogu u preuzimanju tvornice ITAS Prvomajska i Samir Hadžić, radnik, član Stožera za obranu brodogradnje Uljanik

Sadržaj filma

Kako se obraniti od nesposobnih, preko noći licenciranih stečajnih upravitelja i lopovskih novih vlasnika koji su nekoć profitabilnu tvornicu odlučili upropastiti? Novim vlasnicima računica je jednostavna: upropasti proizvodnju, otpusti radnike i prodaj zemlju i nekretnine, te ostvari u kratkom vremenu milijunsku dobit. Ovo je ključ po kojem se odvija(la) privatizacija u Hrvatskoj. I na žalost, nevjerojatno uspješno.

U gradiću Ivancu pored Varaždina, grupa od 200 metalaca iz tvornice ITAS je rekla - ne. Uviđajući smjer u kojem ide privatizacija njihove do tada profitabilne i prije svega voljene tvornice, nakon štrajkova i prosvjeda na koje nitko nije obratio pažnju, zaključili su da se tvornica brani iznutra. Izbacili su nove vlasnike fizički na cestu, zabranili im ulazak u tvornicu zauvijek, organizirali straže i štrajk glađu do ispunjenja uvjeta, poslali lopove na sudove i uspjeli otkupiti tvornicu.

Za mnogo od navedenoga zaslužan je dugogodišnji sindikalni povjerenik Dragutin Varga, na vrijeme shvativši kriminalne radnje koje su se počele događati nakon sto je tvrtka ‘otišla na bubanj’. Upravo je on naučio sve što se naučiti dade o dioničarstvu i zakonima o radu, situacija ga je natjerala, te aktivirao radnike u borbi za svoja prava. Varga ima četveročlanu obitelj koja mu je nemali broj puta tijekom 11 godine borbe, sugerirala da prestane s buntom. Već su previše puta vidjeli kako u ovoj zemlji prolaze oni koji dižu bune. No on nije odustajao i dokazao je da rješenje nije u poniznosti već da se na društvene nepravde i lopovluk treba i mora reagirati. Pa i pod cijenu otkaza, fizičkih prijetnji i sudskih tužbi. Danas posluju s pet stranih tržišta, plaće su redovite, a funkcioniraju na principu radničkog dioničarstva.

O redateljici

Vedrana Pribačić rođena je u Zagrebu 1977. godine. Nakon opće gimnazije upisala je Fakultet političkih znanosti u Zagrebu na kojem je diplomirala 2003. Kao TV reporterka radila je do 2013. Specijalizirala se u dokumentarnim reportažama koje je snimala putujući svijetom. CNN World View prikazao je četiri njezine reportaže, a CNN Where you there, jednu. Godine 2014. režira prvi dokumentarni film, "Pannonian challenge" , prikazan na DORF festivalu.

O filmu

Naslov: Tvornica je naša!, Godina proizvodnje: 2016, Trajanje: 45`, Redateljica i scenaristica: Vedrana Pribačić

Organizatori su Inicijativa za obranu Uljanika | Movie Activism | Pulska Filmska Tvornica | Radnička fronta Istra i Kvarner | Stožer za obranu brodogradnje Uljanik (SZOBU)

(dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Pogrebne usluge Silentium
Frigoservis Šime - klima uređaji
Nema stop! Zapoštaj si: LaCop!
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6