Početna
Utorak, 18.Lipnja 2019 (12:05:53) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Gioistra - povijesni festival - Poreč 2019.
Lanterna Summer Nights

Izložba "Konstrukcije" Lorena Živkovića Kuljiša u Galeriji Zuccato

Kultura, 09.10.2018. (09:32)

U četvrtak, 11. listopada 2018. godine u 20 sati u Galeriji Zuccato (Decumanus 34, Poreč) bit će otvorena izložba „Konstrukcije“ Lorena Živkovića Kuljiša. Trajat će do 10. studenog, a postav će biti moguće razgledati u radno vrijeme galerije: radnim danom od 10.00 do 12.00 i od 17.00 – 20.00 sati.

„Izložbom „Konstrukcije“ predstavljeno je sedam radova koji čine presjek djelovanja kipara Lorena Živkovića Kuljiša u posljednjem desetljeću. Izložene radove posjetitelji mogu dvostruko čitati i interpretirati – kronološki, u odnosu na vrijeme nastanka djela i začetka razvoja specifične misli, te sinkronijski uzimajući u obzir kako svako njegovo djelo supostoji u nizu drugih pokrenutih procesa, razvija se kao dugoročni projekt, kao nadgradnja inicijalne ideje koju je potrebno istodobno prepoznati, iskusiti i kritički valorizirati. Stoga je ova samostalna izložba u Galeriji Zuccato svojevrsni narativni okvir u kojemu možemo sva ta iskustva pojmiti istodobno. U doba potpunog zasićenja slikom, kada su se vizualni obrasci uvukli u gotovo sve sfere društva i kada je prepoznato da funkcioniraju neovisno o (verbalnim) procesima jezika, potrebno je izmijeniti i rekonstruirati zadane uloge, osobito u kontekstu vizualnih umjetnosti. Budući da, prema teoretičarima vizualnog obrata, slika utjelovljuje ikoničko iskustvo, odnosno prisustvo odsustva realne materije koje prikazuju, potrebno je istraživati daleko šira područja u kojima bi tradicionalne umjetničke vrste funkcionirale. Antropolog A. Gell, kao i povjesničar umjetnosti W. J. T. Mitchell, primjećuje i iznosi teoriju kako je umjetnost sredstvo kojim čovjek alegorizira temeljna načela društvene organizacije. Polazeći od te pretpostavke, slikarstvo, kiparstvo, grafika i fotografija trebaju ispitati i izmijeniti zadanu povijesnu ulogu u skladu s aktualnom hiperprodukcijom slike. Ako slika ima život i ulogu nevezanu uz autora i određeno razdoblje, dosadašnje interpretacije koje nameću određeno značenje vezano uz isključivo određeno razdoblje, treba ponovo propitati u odnosu na sadašnji kontekst. Upravo taj potencijal koristi Živković Kuljiš kako bi preispitao vlastitu ulogu akademskog kipara, kao i cjelokupni svijet današnje umjetnosti i društva koje ona alegorizira.“  Patricia Počanić (iz predgovora)
 
LOREN ŽIVKOVIĆ KULJIŠ rođen je 28. veljače 1973. u Splitu. Osnovnu i srednju školu završio u Splitu. Diplomirao kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1997. godine. 2002. godinu proveo na studijskom boravku u San Franciscu, CA, SAD. Na California College of Arts and Crafts (CCAC) pohađao je nastavu iz crno-bijele fotografije, a u radionici kovina The Crucible u Berkeleyu završio tečaj tradicionalnog kovanja. Grupno izlaže od 1996., a samostalno 1997. godine. Od tada izlagao je na 21 samostalnoj i 26 skupnih izložbi. Dobitnik je tri nagrade. Radovi mu se nalaze u fundusima Galerije umjetnina u Splitu i Gliptoteke Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Od 1997. godine član  HULU Split, a od 2002. do 2006. godine  član HZSU. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Baš kao skuter, samo bolji i na struju!
Porsche Istra