Početna
Utorak, 18.Lipnja 2019 (12:07:42) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Gioistra - povijesni festival - Poreč 2019.
Besplatne MTB ture

Planinari otjerali oblake i prizvali lijepo vrijeme

Istra, 09.10.2018. (08:00)

Dan neovisnosti već je peti put zaredom bio rezerviran za Festival pješačenja u Borutu, što je osamdesetak planinara iz cijele Istre iskoristilo usprkos lošem vremenu prethodnih dana.

Zbog loših uvjeta na stazi plan je promijenjen u posljednji čas, pa se pješačilo iz Boruta u smjeru Draguća.

Planinare su uobičajeno pozdravili domaćin Toni Fabijan i njegova supruga Meri, idejni začetnici označavanja staza u okolici Boruta. Prigodni je govor dobrodošlice održao i cerovljanski načelnik Emil Daus, koji se je kasnije i pridružio pješačenju čija je specifičnot privlačenje planinara raznih dobnih skupina. Nekima od njih bilo je to prvo pravo pješačenje.

Nakon što su predsjednica PD Pazinka Patricija Jedrejčić te vodiči Sonja Levak, Larisa Močibob i Alberto Jedrejčić upoznali prisutne s planom i pravilima pješačenja, krenulo se prema Selu i nastavilo bijelom asfaltiranom cestom preko sela Grdinići nedaleko naselja Tibole, do ruševina crkve Svetog Silvestra. Povijesno su to zanimljivi krajevi: od 1525. do 1797. suhozidi koji su ovdje pratili planinare određivali su granice između austrijske i venecijanske Istre.

Crkva Svetog Silvestra bila je srušene prije dvjestotinjak godina, pa su izletnici mogli vidjeti njene ostatke. Put je vodio dalje usponom na najviše položenu pretpovijesnu gradinu iz brončanog doba – Stari Draguć. Gradina nikad nije sustavno istražena, ali su dosadašnji istraživači izvijestili o brojnim predmetima pronađenim na površini od kojih su sačuvani samo fragmenti keramike iz Brončanog doba koji se danas nalaze u Arheološkom muzeju Istre.

Staza je planinare dalje vodila do lovačkog doma nedaleko sela Škrinjari, gdje su ih vrijedni domaćini dočekali okrjepom. Oni željni hoda nastavili su dalje do pitoresknog Draguća, koji je u prošlosti poslužio i kao kulisa za nekoliko filmova. Tu su planinari išli do crkvice Svetog Roka, iz 16. Stoljeća, inače poznate po freskama majstora Antona s Padove. Predivni pogledi na Dragućsku valu, Ćićariju i ostale krajeve po lijepom vremenu začinili su planinarima ovaj izlet.

Povratak po djelomično istoj stazi do Boruta vodio je preko Komarije, kraja poznatog po proizvodnji maslinova ulja. (Anton Finderle/dp)

FotografijeMobilna verzija članka

Oglasi

Frigoservis Šime - klima uređaji
Cafe bar Soggiorno
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Baš kao skuter, samo bolji i na struju!
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6