Početna
Četvrtak, 25.Travnja 2019 (08:59:20) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Viendel - Digitalni marketing
Max City - najveći shopping centar u Istri

U Pazinu obilježena 75. godišnjica donošenja Pazinskih odluka o sjedinjenju Istre s domovinom Hrvatskom

Istra, 14.09.2018. (09:59)
(Izvor:TV Istra)Link

Jučer je u Spomen domu povodom obilježavanja 75. godišnjice donošenja Pazinskih odluka o sjedinjenju Istre s domovinom Hrvatskom održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Pazina. Prisutni su se prisjetili temeljnih vrijednosti antifašizma i povijesnih događaja iz 1943. godine.

Predsjednik pazinskog ogranka istarske Udruge antifašista Milan Antolović naglasio je kako je borba za oslobođenje od fašizma započela još 1918. godine, kad je Istra talijanizirana tako da je zabranjeno izražavanje na hrvatskom jeziku te su mijenjana osobna imena, prezimena i toponimi diljem regije.

Stoga je donošenje Pazinskih odluka povijesni događaj kako za Istru tako i za Hrvatsku, ističe župan Flego, jer su vrijednosti antifašizma utkane i u Ustav Republike Hrvatske.

Istra je upravo na navedenim vrijednostima, nastavlja Flego, izrasla u jaku, modernu i pravednu regiju, a fašističkoj su se ideologiji prvi suprotstavili upravo istarski borci. Vrijednost je borcima iz Istre odao i predsjednik Vlade Andrej Plenković, kazavši kako su se odlučno suprotstavili okupatorima.

Zaključeno je kako bi obilježavanje ovakvih obljetnica trebalo služiti kao podsjećanje na časne događaje i ljude koji su svojim djelovanjima izgradili temelje slobodnog demokratskog društva, no, ističe pazinski gradonačelnik, predstavljaju priliku i poziv na borbu za vrijednosti utkane u te odluke.

Krulčić je naposlijetku izrazio nadu i želju da Grad Pazin nastavi biti mjesto susreta, dijaloga i suradnje te pružanja kvalitetnih životnih uvjeta svojim građanima. Počast poginulima za slobodu u istarskoj županiji, žrtvama Narodnooslobodilačkog i Domovinskog rada obilježena je i polaganjem vijenaca na središnji križ groblja “Moj mir” te na spomen ploču zgrade gdje su potpisane povijesne Pazinske odluke.Mobilna verzija članka

Oglasi

Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Pogrebne usluge Silentium
Ovlašteni servis za vozila marke Volkswagen i Škoda
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Porsche Istra