Početna
Četvrtak, 15.Studenog 2018 (16:35:56) - Godina:16

Odaberite teme

Fast Food Poreč - 052/452-088

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Ayurveda Poreč - Vaidya dr. Adwait Tripathi 12--17.11.2018.
Crofish 2018.

BBC-jevi stručnjaci znaju kako smanjiti kašnjenje digitalnog TV signala

Tehnologija/znanost, 14.09.2018. (08:45)
(Izvor:Bug Online)Link

Kad gledate prijenos uživo na nekoj IPTV usluzi, pogotovo kad je riječ o napetim sportskim događajima, vjerojatno ne razmišljate o tome da sliku gledate s nekoliko sekundi zakašnjenja – sve dok iz kvartovskog kafića ili od susjeda s radijskim prijemnikom čujete da se nešto važno dogodilo, prije nego to vidite na svojem televizoru. Razloge ovakve latencije kod digitalnog signala pojašnjavali smo tijekom proteklog svjetskog nogometnog prvenstva, što možete pročitati ovdje.

Sada su stručnjaci britanskog BBC-a, koji istu muku muče s latencijom kod svojeg iPlayera. Određena latencija je nužna, kažu, kako bi signal bio stabilan i neprekidan, no neki se uzroci kašnjenja digitalnog TV signala ipak mogu eliminirati. Na medijskoj konferenciji IBC 2018 koja se ovoga vikenda održava u Amsterdamu, BBC će prikazati kako izgleda TV prijenos bez latencije, odnosno uz minimalno kašnjenje.

Stručnjaci koji stoje iza ovog rješenja pojašnjavaju kako ono radi. Kod prijenosa slike preko HTTP protokola, HTTP Live Streaming (HLS) ili Dynamic Adaptive Streaming over HTTP (DASH), slika se dijeli u segmente duge 4 do 8 sekundi. Trenutačna tehnologija radi tako da dekoder koji prima sliku s dekodiranjem započinje tek kad primi cijeli segment, a nerijetko i u "buffer" pohranjuje nekoliko segmenata. Tek tada počinje s reprodukcijom – koja onda, dakako, prilično kasni za živom slikom.

U balansiranju između duljine ovih segmenata i stabilnosti prijenosa nema odgovora, pa su u BBC-u pronašli način kako početi dekodirati pakete prije nego budu primljeni u cijelosti. Njihovo rješenje koristi Chunked Transfer Encoding, dio HTTP/1.1 protokola, o čemu će više govoriti na spomenutoj konferenciji. Radili su i na optimizaciji buffera i još nekoliko dijelova mreže koji utječu na latenciju, pa su sada sigurni da mogu prezentirati digitalni prijenos uživo gotovo bez ikakvog kašnjenja – i to putem IPTV platforme i JavaScript playera unutar internetskog preglednika.



Mobilna verzija članka

Oglasi

Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Fast Food City - Poreč, dostava 095 611 1234
Ovlašteni servis za vozila marke Volkswagen i Škoda
Mirtex International d.o.o.
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina