Početna
Četvrtak, 27.Lipnja 2019 (15:20:45) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Mueller - posjetite nas u Galeriji Poreč
Max City Pula

Potpisan ugovor o prodaji Starog Jadrana, Ministarstvo uprave odbacilo navode iz SDP-ove predstavke o zakonitosti provedbe natječaja

Iz Grada Poreča, 13.09.2018. (15:00)
Staro Jadranovo igralište mijenja vlasnika
Staro Jadranovo igralište mijenja vlasnika

Krajem prošlog tjedna potpisan je kupoprodajni ugovor za „Stari Jadran” u Poreču, doznajemo u gradskoj upravi. Stavljanjem svog potpisa na papir uz onaj gradonačelnika Lorisa Peršurića, predstavnik poduzeća J.M. d.o.o. iz Medulina obvezao se u roku od 30 dana uplatiti cjelokupni iznos, odnosno 30,1 milijun kuna umanjen za ranije uplaćeni polog.

Podsjetimo, odluku o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja po natječaju za prodaju nekretnine u vlasništvu Grada Poreča donijelo je Gradsko vijeće Grada Poreča na sjednici održanoj 17. kolovoza ove godine. Na posljednjem u nizu raspisanih natječaja, koji je trajao od 11. lipnja do 11. srpnja ove godine, tvrtka J.M. bila je jedini ponuditelj, pa će ona na prostoru starog nogometnog igrališta u najstrožem središtu grada graditi stambeno-poslovni kompleks.

Ministarstvo uprave odbacilo teze iz predstavke vijećnika Gorana Gašparca

Goran Gašparac (SDP) je 14. kolovoza ove godine novinarima rekao da je Ministarstvu uprave uputio podnesak zbog navodnih nepravilnosti oko raspisivanja posljednjeg natječaja za prodaju Starog Jadrana. Prema njegovim tvrdnjama, zaključak nadležne komisije o prodaji nekretnine trebao je imati temelj u odluci gradskog vijeća. -Budući da to nije bio slučaj, zaključak je ništavan, rekao je Gašparac i zatražio od gradonačelnika da točku odluke o prodaji skine s dnevnog reda sjednice. Više o tome pročitajte ovdje.

Gradonačelnik Loris Peršurić potvrdio je Parentiumu da je Ministarstvo uprave zatražilo i dobilo tražena pojašnjenja te odlučilo kako je natječaj za prodaju starog Jadranovog nogometnog igrališta proveden sukladno zakonu, jer je za prodaju nekretnina vrijednosti veće od 0,5% prihoda bez primitaka ostvarenih u godini koja prethodi godini u kojoj se nekretnina prodaje u Poreču nadležna imenovana Komisija za upravljanje nekretninama veće vrijednosti.

Povijest skandala zvanog Stari Jadran

Kronologiju događaja oko prodaje te vrlo vrijedne nekretnine više smo puta objavljivali, pa ćemo je ovdje uz korištenje poveznica na ranije objavljene članke samo podsjetiti na najvažnije događaje. 

U svibnju 2007. predstavljen je prijedlog DPU koji je na tom području sadržavao četiri stambeno-poslovne zgrade i podzemno parkiralište za šestotinjak vozila. U prosincu 2007. provedena je druga javna rasprava o DPU Starog nogometnog igrališta, a u rujnu 2008. na 97. sjednici Gradskog poglavarstva zemljište i projekt poduzeća Urbis 72 ponuđeni su na prodaju po početnoj cijeni od pedeset milijuna kuna (prethodno je projekt postao dijelom  DPU-a Starog nogometnog igrališta).

U listopadu 2008. godine tadašnji gradonačelnik Edi Štifanić branio se od napada oporbe da je proračun pred bankrotom tvrdnjom kako u najviše dva mjeseca očekuje prihode u visini od 111 milijuna kuna, a optimizam je temeljio na raspisanim natječajima za prodaju zemljišta, među njima i Starog Jadrana.

Na kraju listopada 2008. godine održana je maratonska sjednica Vijeća na kojoj je tadašnja pročelnica Gradskog odjela za financije Sandra Mušković, govoreći o smanjenju kreditnog zaduženja Grada, sugerirala vraćanje kredita odmah po realizaciji planiranih prihoda od prodaje zemljišta i projekta ”Stari Jadran”. Bio je to, dakle,  jedan u nizu poziva na roštilj dok je zec još veselo skakutao po šumi.

U kolovozu 2016. godine čuli smo Izvješće o javnoj raspravi o prijedlogu izmjena i dopuna DPU, a iste je godine lokalni HDZ gradonačelnika Štifanića optužio za traženje mita od američkih investitora, što je kasnije zaboravljeno.

Upravo je naš portal krajem prosinca prošle godine javno prozvao Komisiju za raspolaganje gradskom imovinom veće vrijednosti zbog odugovlačenja s novim natječajem i šlamperaja s ispravljanjem teksta i produljenjem rokova, da bi uslijedila politička barufa (pressice, najave referenduma, prenamjena Starog Jadrana) o čemu možete više pročitati ovdje a po prvi put se javno počeo spominjati i sukob unutar IDS-a. Natječaj je naposljetku poništen, dok je Dean Pauletić (IDS) dao ostavku na mjesto predsjednika Gradskog vijeća i Komisije za raspolaganje gradskom imovinom veće vrijednosti.

Od referenduma kojeg je oporba najavila u međuvremenu nije bilo ništa, jer nije mogla skupiti dovoljno ruku za njegovu organizaciju. Istražna povjerenstva koja su neki zazivali također nisu oformljena, a nemamo informaciju ni da su se obistinile najave tužbi protiv Grada zbog poništenja natječaja. Dapače, gradska je blagajna raspisivanjem novog inkasirala nekoliko milijuna kuna više, pa će repovi afere vjerojatno ostati na sukobu unutar IDS-a koji se ljetos  nakratko smirio (svi su zauzeti ljetnim biznisom pa nemaju vremena za politiku). No, vrlo vjerojatno opet će buknuti prije kraja ove godine, budući da se gubitnici ne mire s porazom, kako saznajemo u redovima vladajućih (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Baš kao skuter, samo bolji i na struju!
Nema stop! Zapoštaj si: LaCop!
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
HAK Auto-klub Poreč
Frigoservis Šime - klima uređaji