Početna
Četvrtak, 27.Lipnja 2019 (15:19:07) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Mueller - posjetite nas u Galeriji Poreč
Poreč Open Air Festival - 2019

Balom baroknih konja završila dvanaesta Giostra

Poreština, 12.09.2018. (15:34)
Kraljevski bal baroknih konja (Foto: M. Paljuh)
Kraljevski bal baroknih konja (Foto: M. Paljuh)

U nedjelju navečer, nakon trodnevnog programa u sklopu kojega se predstavilo dvjestotinjak kostimiranih sudionika iz Hrvatske, Italije i Slovenije te više od četrdeset izlagača, zanatlija i antikvara na povijesnom sajmu „Fiera franca triduana“, dvanaesta po redu Giostra privedena je kraju.

Glazbeni taktovi i plesne koreografije, modni i scenski performansi, zvuci doboša i odjeci konjskih potkova na tri su dana Porečane i njihove goste vratili u prošlost.

Posljednjeg dana festivala posjetitelji su mogli uživati u nastupima plesača, mačevaoca, zastavničara, dobošara, uličnih zabavljača domaćina Društva prijatelja Giostre i njihovih gostiju iz Hrvatske i inozemstva. U insceniranom baroknom salonu mogli su susresti dame i gospodu u ugodnom razgovoru, ili od notara dobiti potvrdu o boravku na Giostri, ali i posvjedočiti životnoj svakodnevici porečkih pučanki i pučana.

Na sajmu s druge strane trga, izlagači su nudili široku paletu raznovrsnih, autohtonih i tradicionalnih proizvoda počevši od meda, maslinova ulja, voća i marmelada, mesnih proizvoda do prirodne kozmetike i proizvoda od ljekovitog bilja, suvenira i predmeta za uspomenu. Posebno atraktivan bio je tematski park gostiju iz Povijesne udruge Kaštel iz Svetvinčenta, a pažnju najmlađih privukao je dječji kutak Društva prijatelja Giostre. Bilo je organizirano i vrlo dobro posjećeno tematsko stručno vodstvo porečkim starogradskim ulicama.

Večernji program posljednjeg dana obilježila je premijera dramske predstave „El sarto assassin“ u izvedbi glumačke skupine Društva prijatelja Giostre. Brojna publika u gradskom kazalištu sa zanimanjem je pratila istragu pokrenutu nakon ubojstva plemića Barbariga, ubijenog pred svojom kućom na Maraforu. Na mjesto zločina dolaze porečki podestat (Gaetano Benčić) te suci (Marino Banko i Jakov Grgić), koji pokreću istragu ispitivanjem supruge ubijenoga (Indira Miljenović) i ostalih svjedoka, a glavni osumnjičenik postaje furlanski krojač Giovannin (Ivan Herak). U nedostatku dokaza, u gradu se stvaraju dvije struje: ona koja vjeruje u njegovu nevinost i ona uvjerena u njegovu krivnju. Predmet stiže do Vijeća desetorice u Veneciju koje u grad šalje svog delegata (Goran Prodan). Nakon novog ispitivanja i uvida u predmet, otkriva se kako je krojač nevin, a ubojica osoba koju nitko nije očekivao. Tekst, scenarij i režiju predstave potpisuje Gaetano Benčić, povjesničar i kustos Zavičajnog muzeja Poreštine.

Vrhunac posljednjeg dana festivala bio je glazbeno-scenski spektakl pod nazivom „Kraljevski bal baroknih konja“ priređen na Peškeri. Udruga Nobiles de Croatia iz Zagreba, dresurne jahačice i njihovi ponosni barokni pastusi pobrinuli su se da posjetitelji sa sobom ponesu nezaboravan doživljaj. Oko tisuću gledatelja sa zanimanjem je pratilo bajkovitu predstavu u kojoj je oživljeno vrijeme balova i dvorskih svečanosti iz doba baroka. Publici su se predstavili rasni barokni konji, pastusi lipicanske, frizijske, barokpinto i andaluzijske pasmine, koji su pred dvorskim meštrom i njegovom dvorskom svitom trebali dokazati da su dostojni kraljevskoga bala. Ponosnim držanjem, gracioznošću i plemenitošću te uvježbanim plesnim koracima, uz taktove barokne glazbe, zadivili su brojnu publiku, vođeni čvrstom rukom svojih dresurnih jahačica.

Vidimo se na Giostri sljedeće godine! (dp)

Fotografije

Associazione Giostra Della Rocca (Foto: M. Paljuh)
Barokna plesna radionica Osnovne škole Poreč (Foto:D. Puniš)
Društvo prijatelja Giostre (Foto: M. Paljuh)
Društvo prijatelja Giostre (Foto: M. Paljuh)
Društvo prijatelja Giostre (Foto: M. Paljuh)
Društvo prijatelja Giostre (Foto: M. Paljuh)
Društvo prijatelja Giostre (Foto:D. Puniš)
El sarto assassin (Foto:D. Puniš)
Kraljevski bal baroknih konja (Foto: M. Paljuh)
Povijesna udruga Kaštel (Foto:D. Puniš)
Tamburi e sbandieratori della Dama  Castellana (Foto: M. Paljuh)
Tamburi e sbandieratori della Dama  Castellana (Foto: M. Paljuh)


Mobilna verzija članka

Oglasi

Porsche Istra
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
HAK Auto-klub Poreč
Baš kao skuter, samo bolji i na struju!
Ovlašteni servis za vozila marke Volkswagen i Škoda