Početna
Ponedjeljak, 19.Studenog 2018 (00:34:28) - Godina:16

Odaberite teme

Fast Food Poreč - 052/452-088

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Crofish 2018.

"Ratovi dronova" oko ukrajinske granice

Svijet, 12.09.2018. (09:46)
(Izvor:Bug Online)Link

Na granici Ukrajine i Rumunjske, u blizini ukrajinskog mjesta Horbivtsi, granična je policija nedavno na drvetu pronašla veliki kvadkopter koji je tamo očito greškom zalutao i ostao zapetljan u granje. Riječ je bila o ovećem primjerku, promjera većeg od jednog metra (na slikama uz tekst), koji je očigledno bio proizveden u "kućnoj radinosti" – pa je organima reda odmah bilo jasno o čemu je riječ.

Ovaj je dron, naime, tek jedna u nizu uhvaćenih ili oborenih bespilotnih letjelica koje se često kreću oko granica Ukrajine, sa svrhom švercanja. Krijumčarenje jeftinih cigareta iz Ukrajine u zemlje istočne Europe sve više uzima maha, a kriminalcima nije strano niti ilegalno prebacivanje narkotika, oružja ili municije preko granice korištenjem dronova. Najčešće u te svrhe koriste hobi dronove koji su dostupni na tržištu, ali, kao u najnovijem primjeru, nije isključeno da letjelice za "specijalne zadatke" izrađuju i sami.

Kako bi se borile s najezdom krijumčara na svojoj dugačkoj granici, ukrajinske su vlasti ranije ove godine nabavile vlastite bespilotne letjelice koje koriste za nadzor granice. Ukrajinska kompanija Matrix izradila je jednu takvu letjelicu koja je u stanju nadzirati neprijateljske snage na tlu, pratiti kretanja vojnih i civilnih vozila, te nadgledati veće površine kopna ili vodene granice.

Ovim i sličnim dronovima ukrajinska policija traži "pilote" ilegalnih dronova koji lete u blizini granice, jer se kod većine manjih letjelica njezin operater mora nalaziti relativno blizu nje. Međutim, posljednji "uradi-sam" dron pronađen je čak kilometar od granice, što znači da su krijumčari tehnološki napredovali pa će i organi reda morati potražiti nova rješenja za nadzor granice.

Matrix Oko-M


Mobilna verzija članka

Oglasi

Pogrebne usluge Silentium
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Fast Food City - Poreč, dostava 095 611 1234
Ovlašteni servis za vozila marke Volkswagen i Škoda
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6