Početna
Ponedjeljak, 19.Studenog 2018 (00:32:18) - Godina:16

Odaberite teme

Fast Food Poreč - 052/452-088

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Max City Pula

Situacija s bolesti Zapadnog Nila je ozbiljna; petero ljudi nakon uboda komarca leži u komi

Zdravlje, 11.09.2018. (16:28)
(Izvor:Telegram.hr/Plivazdravlje)Link

Pet osoba oboljelih od bolesti Zapadnog Nila bori se za život u Klinici za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” – njihovo je zdravstveno stanje neizvjesno, prikopčani su na aparate za disanje i nalaze se u dubokoj komi, potvrdio je u utorak Marko Kutleša iz Zavoda za intenzivnu medicinu i infektologiju.

Bolest Zapadnog Nila prenose komarci, a od pojave prvih oboljelih početkom srpnja do 10. rujna bolest je laboratorijski potvrđena kod 39 osoba, od kojih je jedna umrla, navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Najviše zaraženih u Osječko-baranjskoj županiji

Najveći broj osoba (35) zaražen je na području sjeverozapadnog i istočnog dijela Hrvatske, najviše u Osječko-baranjskoj županiji (14 oboljelih) te na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije (9).

Slučajevi bolesti potvrđeni su i u Vukovarsko-srijemskoj (3), Varaždinskoj (3), Brodsko-posavskoj (2), Koprivničko-križevačkoj (2), Karlovačkoj (1), Međimurskoj (1), Požeško-slavonskoj (1), Istarskoj (1) i Šibensko-kninskoj županiji (1).

U Europi umra 71 osoba

Dvoje oboljelih zaraženo je izvan Hrvatske, dok se kod još dvoje ne može sa sigurnošću utvrditi mjesto zaraze. Kod većine oboljelih radi se o kliničkom obliku bolesti koji zahvaća središnji živčani sustav. Po podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, do 6. rujna na području Europe zabilježeno je ukupno 1112 slučajeva bolesti Zapadnog Nila.

Najviše oboljelih je registrirano u Italiji (327), Srbiji (262) i Grčkoj (168), ali značajan broj zabilježen je i u Mađarskoj (134) i Rumunjskoj (117). Od bolesti Zapadnog Nila u tom je razdoblju umrla 71 osoba, piše Telegram.

Više o sprječavanju zaraze, samozaštiti i druge informacije pročitajte na  portalu Plivazdravlje. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Pogrebne usluge Silentium
Ovlašteni servis za vozila marke Volkswagen i Škoda
Frigoservis Šime - Poreč - Kadumi
HAK Auto-klub Poreč
Fast Food City - Poreč, dostava 095 611 1234