Početna
Četvrtak, 17.Siječnja 2019 (23:29:41) - Godina:17

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Iskoristi priliku za dobar posao u Valamaru
Susret generacija 2019 - Disco Bar Kukuriku

Nov i neobičan zvučni mozaik u Eufrazijani: Ansambl Harlequin Art Collective izvodi Bacha i Messiaena

Kultura, 09.08.2018. (07:28)
Harlequin Art Collective
Harlequin Art Collective

Sezona koncerata klasične glazbe u Eufrazijani nastavlja se tradicionalno petkom sve do početka rujna. Ovaj petak, 10. kolovoza u 21 sat nastupit će u Eufrazijani Harlequin Art Collective, osnovan početkom godine s ciljem da publici ponudi neobičan i nov zvučni kolaž. Ansambl sačinjavaju flautist Dani Bošnjak, trombonist Alan Bošnjak, vibrafonist Šimun Matišić, harmonikaš Stjepan Vuger i sopranistica Marta Schwaiger. Ova sasvim netipična kombinacija instrumenata i glasa, koji bi se isprva mogli činiti nespojivima, rezultira kompaktnim i stabilnim spojem zvukova.

U sakralnom prostoru pod UNESCO-ovom zaštitom Harlequin će, između ostalog, u svojoj izvedbi tematizirati upravo religiozne teme u djelima Oliviera Messiaena i Johanna Sebastiana Bacha. Program ansambla izlaže kompleksne ritamske i harmonijske Messiaenove strukture koje tematiziraju bračne odnose i njihovu refleksiju na odnos Krista i Crkve. Nadalje je na repertoaru Bachova Muzička žrtva, jedno od njegovih najvećih djela napisanih potkraj života, a u ovoj se zbirci kanona očituje veliko umijeće majstora polifonije. Bach i Messiaen, iako vremenski udaljeni, vrlo su slični i uskladivi. Obojica su veliki orguljaši, skladatelji, improvizatori, a vjera je za njih bila važan izvor nadahnuća. Izvedba spomenutih skladbi u prostoru Eufrazijeve bazilike predstavlja dio projekta Harlequin Art Collectivea, koji će najesen biti i snimljen.

Ovogodišnja sezona Koncerata u Eufrazijani u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč donosi sveukupno dvanaest pomno odabranih koncerata klasične glazbe petkom, od srpnja do početka rujna, od 21 sat. Cijena ulaznice iznosi 50 kn, a može se kupiti na ulazu u Eufrazijevu baziliku na dan koncerta, sat vremena prije početka izvedbe. Za umirovljenike i djecu ispod 12 godina ulaz je besplatan. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

HAK Auto-klub Poreč
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Pogrebne usluge Silentium
Ovlašteni servis za vozila marke Volkswagen i Škoda
Mirtex International d.o.o.