Početna
Utorak, 23.Travnja 2019 (16:55:27) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Viendel - Digitalni marketing
Max Petak

Poreč „okrenuo” dva milijuna noćenja: pad u hotelima i kampovima, rast privatnog smještaja

Poreština, 07.08.2018. (12:04)
Nenad Velenik i Loris Peršurić na konferenciji za medije
Nenad Velenik i Loris Peršurić na konferenciji za medije

Poreč je na isti dan kao i protekle godine (5. kolovoza), premašio dvomilijuntno noćenje, rekli su danas na konferenciji za novinare direktor TZ Poreča Nenad Velenik i gradonačelnik Loris Peršurić. Prema podacima sustava eVisitor, od 1. siječnja do 5. kolovoza 2018. godine na području Turističke zajednice ostvareno je 2.021.348 noćenja, što je na razini prošlogodišnjih rezultata, te 352.078 dolazaka odnosno 1% manje u usporedbi sa 2017. godinom.

Pad dolazaka i noćenja stranih gostiju (osim Slovenaca)

Dolasci domaćih gostiju rasli su za 17%, a noćenja 18% u odnosu na lani. Istovremeno su strani gosti zabilježili dvopostotni minus u broju dolazaka i pola postotka manje noćenja nego prošle godine. Stranci su u spomenutom razdoblju ostvarili 96% ukupno ostvarenih noćenja i boravili u Poreču prosječno 6 dana, odnosno dva dana više od domaćih gostiju.

I dalje je najviše Nijemaca koji bilježe značajan pad noćenja i dolazaka (3 odnosno 5%), dok je Austrijanaca bilo 0,15% manje nego lani. Naši slovenski susjedi zabilježili su porast od 7% noćenja i 2% dolazaka, a Talijani pad od čak 8% noćenja i 10% dolazaka.

Za 5% pao je i broj dolazaka Britanaca, a ostvarili su i 4% noćenja manje nego lani, dok gosti s domaćeg tržišta zauzimaju šesto mjesto s 90.081 noćenja (+18%) i 25.695 dolazaka (+17%).

Najviše je gostiju u promatranom periodu bilo u hotelima, 56,31%, nešto manje nego prošle godine, dok je privatni smještaj svoj lanjski udio povećao za jedan postotni bod i on sad iznosi 21,32%. Hotelski je smještaj ostvario 2% noćenja manje nego lani, privatni smještaj porast od 6%, kampovi su pali za 2% dok nekomercijalni smještaj bilježi povećanje od 20% u noćenjima.

Najviše je noćenja ostvareno u lipnju i srpnju, dok je broj noćenja u odnosu na prošlogodišnji bio zabilježen u siječnju, veljači, ožujku i svibnju.

Usprkos spomenutim negativnim brojkama u nekim segmentima porečkog turizma, direktor TZ Velenik očekuje one do kraja godine budu dobre, a već sad možemo, smatra on, govoriti o odličnoj turističkoj sezoni 2018. čime Poreč potvrđuje svoj status hrvatske top turističke destinacije kad je ljetovanje u pitanju.

Peršurić: Poreč i dalje perjanica hrvatskog turizma.

-Očekujem da će ovogodišnja turistička sezona biti i bolja od rekordne prošlogodišnje, rekao je novinarima porečki gradonačelnik Loris Peršurić izrazivši zadovoljstvo time što je Poreč i dalje u vrhu hrvatskog turizma. -Rast svih ovih godina nije slučajnost, već posljedica kontinuiranog ulaganja u infrastrukturu. Osim toga, turističke kompanije konstantno podižu kvalitetu svojih objekata, baš kao i vlasnici kuća za odmor i onih u privatnom smještaju, rekao je Peršurić istaknuvši kako Poreč uz postojeću infrastrukturu može podnijeti i veći broj gostiju. Gradonačelnik je obraćanje novinarima iskoristio kao priliku da zahvali svim djelatnicima u turizmu koji se trude da grad ostane samom hrvatskom vrhu.

Hrvatska bilježi 6% više dolazaka i noćenja

Ministarstvo turizma jučer je iznijelo podatak da su od siječnja do kraja srpnja dolasci i noćenja rasli za 6% uz podjednaki porast kod stranih i domaćih gostiju. Tijekom sedam mjeseci najviše noćenja ostvareno je u Istri (15,6 milijuna), u Splitsko-dalmatinskoj županiji 10,5 milijuna noćenja a 10 milijuna na Kvarneru. Top destinacije u prvih sedam mjeseci po kriteriju ostvarenih noćenja su Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Split i Medulin.

U srpnju u Hrvatskoj 2 posto više noćenja

U srpnju je u Hrvatskoj ostvareno 4,6 milijuna dolazaka i 31 milijun noćenja što u usporedbi sa srpnjem 2017. godine predstavlja porast od 2 posto u noćenjima. U srpnju je najviše noćenja ostvareno u Istri (8,1 milijun), Splitsko-dalmatinskoj županiji (6 milijuna) te na Kvarneru (5,8 milijuna). Slijede Zadarska županija s 4,9 milijuna noćenja, Šibensko-kninska s 2,3 milijuna noćenja, Dubrovačko-neretvanska s 2,1 milijuna noćenja, Ličko-senjska s 1,1 milijun noćenja te Zagreb s 288.000 noćenja. Na kontinentu je u srpnju ostvareno 145.000 dolazaka i 290.000 noćenja, od čega je najviše noćenja ostvareno u Karlovačkoj (122.000), Krapinsko-zagorskoj (36.000), Zagrebačkoj (25.000), Međimurskoj (24.000) i Osječko-baranjskoj županiji (17.000). (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Ovlašteni servis za vozila marke Volkswagen i Škoda
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Pogrebne usluge Silentium