Početna
Utorak, 23.Travnja 2019 (16:55:11) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Viendel - Digitalni marketing
Max Petak

U Novoj Vasi otkriveno spomen-obilježje braniteljima Poreštine

Poreština, 06.08.2018. (10:27)

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, jučer je na križanju prema Dekovićima u Novoj Vasi otkriveno spomen-obilježje braniteljima Poreštine. Postavljanje spomenika organizirala je Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – ogranak Poreč uz podršku Grada Poreča. Predsjednik porečkog ogranka Udruge Miro Sošić podsjetio je pritom na ratni put koji su branitelji Poreštine prošli.

Najzahtjevnija mobilizacija bila je 4. kolovoza 1995. godine kad je uslijedila vojno-redarstvena operacija Oluja. Istog dana bojna je prebačena u vojarnu Sušak u Rijeci. Noću 5. kolovoza odlaze u Liku da bi 7. kolovoza u 12 sati izbili na liniju Zračna luka Udbina - mjesto Udbina, čime je izvršen prvi dio borbene zadaće. 10 kolovoza krenuli su put Donjeg Lapca i zaposjeli crtu obrane na državnoj granici uz rijeku Unu.

12. kolovoza prilikom zaposjedanja položaja dio postrojbe je upao u zasjednu vatru u kojoj su dva pripadnika bojne ranjena, dok je Stipan Liović iz Funtane poginuo. Svakodnevno odgovaraju na pješačku, minobacačku i tenkovsku vatru. Vraćaju se 27. kolovoza s neviđenim dočekom u Poreču, nakon čega je bojna demobilizirana.

-Ovim spomen-obilježjem ostavljamo trajni trag sjećanja na događaje koji su promijenili povijest našeg kraja, Istre i cijele naše države. Ova istarska grota trajan je spomen na povijesne dane Domovinskog rata 1991.-1995. godine kada je 1.680 branitelja Poreštine kretalo preko Učke u Liku te časno i odgovorno dalo svoj doprinos u obrani domovine.

Donji dio skulpture simbolizira mirnu Istru, mirno more i miran suživot, a gornji dio planine Like i Pounja, nemirni kraj pun sukoba, strepnji, rata, tamo gdje se je branio teritorijalni integritet republike Hrvatske, rekao je Sošić izrazivši nadanje da će ovaj spomenik biti podsjetnik i zalog za mirniju budućnost.

Potpredsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske i predsjednik istarske podružnice Marijan Mužinić naglasio je kako su u Oluji po prvi put sudjelovale istarske brigade u punom sastavu, posebice 119. i 154.

–Sveukupno je deset tisuća ljudi iz Istre sudjelovalo u vojno-redarstvenoj akciji Oluja, što je veliki broj i njima danas posebno zahvaljujemo. Danas nas ova istarska grota podsjeća na 196 pripadnika hrvatske vojske, stradalih u akciji Oluja, ali i na preko 14 tisuća stradalih u Domovinskom ratu, između ostalih 28 pripadnika iz Istre, rekao je Mužinić.

Predstojnik ureda državne uprave u Istarskoj županiji Draženko Janjušević zahvalio je zaslužnima za ostvarenje generacijskog sna o demokratskoj Hrvatskoj te izrazio nadanje da će se spomen na 5. kolovoza i u budućnosti jednako časno i ponosno obilježavati.

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić naglasio je kako je uloga branitelja Poreštine u kruni hrvatske pobjede bila izrazito važna.

- Ali možda najvažnije od svega je to da ste svi vi otišli i vratili se s ratnog puta bez jedne ijedne mrlje. To je nešto na što smo neizmjerno ponosni, slika koja opisuje naš duh i razmišljanje. Neka ovaj spomenik predstavlja sve ono što ste i vi predstavljali – zajedništvo, čast i uzajamno poštovanje i neka ovaj spomenik i generacije koje će ga obilaziti, s ovog mjesta gledaju u prosperitetnu, mirnu i sigurnu budućnost u kojoj se vaša uloga i značaj nikad neće zaboraviti, zaključio je gradonačelnik koji je potom sa zapovjednikom 154. brigade Dragom Dikom te zapovjednicima 3. bataljuna Mirkom Buićem i Miloradom Knezocijem otkrio spomenik, djelo akademskog kipara Petra Dolića, izrađenog u kamenolomu Kamen Pazin.

Svečanost su svojim nastupima uveličali Limena glazba Zajednice Talijana iz Vižinade te ženska vokalna skupina Parentine, a zajedničko druženje nastavljeno je u društvenom domu u Novoj Vasi.

Položeni vijenci i zapaljene svijeće

Uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, delegacija Grada Poreča predvođena gradonačelnikom Lorisom Peršurićem položila je vijence i zapalila svijeće uz središnji križ na gradskom groblju. Obilježavanju su se pridružili i zamjenici predsjednika Gradskog vijeća Gordana Šušljik i Mario Ritoša, delegacije Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Poreč, Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Poreštine, Udruge antifašističkih boraca i antifašista Poreč te predstavnici Policijske postaje Poreč predvođeni načelnikom Davorom Švendom.

Okupljenima se u ime UDVDR-a Poreč obratio Miro Sošić, rekavši da obilježavamo 23 godine otkako je započela vojno-redarstvena akcija Oluja. -To je povod da se prisjetimo i svih 1.640 Porečana koji su prošli kroz postrojbe Hrvatske vojske, Domovinski rat i Oluju i uspješno su izvršili sve svoje zadatke. Posebno se Sošić prisjetio ranjenih suboraca i poginulog Stipana Liovića.

Riječi molitve i sjećanja na sve poginule branitelje uputio je vlč. Josip Mašina, a okupljeni su zatim minutom šutnje odali počast i zahvalu svim braniteljima. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Frigoservis Šime - klima uređaji
Ovlašteni servis za vozila marke Volkswagen i Škoda
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore