Početna
Četvrtak, 21.Ožujka 2019 (03:26:01) - Godina:17

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Posao u Tommyju
Di Si Generacijo

Više od 300 mladih iz Istre i Kvarnera surađuje s renomiranim regionalnim umjetnicima

Kultura, 12.07.2018. (08:48)

Usmjeren na razvijanje kreativnih i socijalnih vještina, poboljšanje mogućnosti na tržištu rada te poticanje društvene integracije, program za mlade 2. Bijenala industrijske umjetnosti Iznad zemlje povezuje neka od najvećih regionalnih imena iz svijeta suvremene umjetnosti s mladima iz Labina, Rijeke i Pule. Različite višednevne umjetničke radionice s ukupno više od 300 polaznika održavat će se sve do kraja listopada, a rezultati će biti predstavljeni tijekom 2. Bijenala.

2. Bijenale industrijske umjetnosti održava se od 20. srpnja do 28. listopada
2. Bijenale industrijske umjetnosti održava se od 20. srpnja do 28. listopada

Pedesetak polaznika u programu aktivno sudjeluje od svibnja ove godine, kada je Labin Art Express u suradnji s kustoskim kolektivom WHW započeo s provedbom prvih radionica. WHW-ov Sat razredne umjetničke zajednice, interaktivna radionica animacije i videa pod vodstvom Marka Tadića te participativna radionica umjetničko-aktivističkog kolektiva ŠKART već su održane u Labinu i Puli, a u petak u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti počinje trodnevna radionica umjetnice Selme Selman, posvećena pitanju identiteta i prezentacije manjina u javnom prostoru.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a čitav program Iznad zemlje prvenstveno je namijenjen pripadnicima ranjivih skupina od 15 do 25 godina – učenicima srednjih škola, nezaposlenima, osobama s invaliditetom i pripadnicima nacionalnih manjina. U procesu intenzivne suradnje s umjetnicima – voditeljima radionica polaznici ravnopravno sudjeluju, promišljaju različite društvene teme, te se zajedničkim djelovanjem putem umjetničkog rada bolje integriraju u društvo, dok im se sadržaji suvremene umjetnosti približavaju na neposredan način.

2. Bijenale industrijske umjetnosti održava se od 20. srpnja do 28. listopada
U petak u riječkom MMSU počinje radionica za mlade pod vodstvom umjetnice Selme Selman

Kolika je moć umjetnosti da utječe i mijenja svijest ljudi te ukaže na diskriminaciju i probleme u društvu, pripadnici nacionalnih manjina istraživat će tijekom vikenda na radionici u Rijeci. Voditeljica radionice, i sama romskog podrijetla, u svome umjetničkom radu propituje predrasude vezane za Rome, koristeći i transponirajući u umjetnost svoju osobnu biografiju. Vlastita iskustva s diskriminacijom, ali i ona iz studentskog života na prestižnom Sveučilištu Syracuse u New Yorku, podijelit će s polaznicima kroz seriju dijaloga, nastojeći ih osnažiti u odnosu prema vlastitom podrijetlu i izgradnji karijere.

Do kraja listopada mladi će se moći uključiti u radionice različite tematike, koje će voditi umjetnici poput Želimira Žilnika, Matije Ferlina, Božene Končić Badurine i drugih sudionika 2. Bijenala industrijske umjetnosti. Bijenale se ove godine od 20. srpnja održava u Labinu, Puli, Raši, Vodnjanu i Rijeci u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a rezultati projekta Iznad zemlje svoje će posebno predstavljanje doživjeti na zatvaranju 2. Bijenala 28. listopada u Labinu. Polaznici radionica tako će se u programu ovog međunarodnog događanja naći uz bok svojim iskusnim mentorima, perspektivnim i nadaleko priznatim suvremenim umjetnicima.
Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Labin Art Expressa XXI. Više informacija ovdje. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Ovlašteni servis za vozila marke Volkswagen i Škoda
Cafe bar Soggiorno
HAK Auto-klub Poreč