Početna
Četvrtak, 13.Prosinca 2018 (03:47:36) - Godina:16

Odaberite teme

Fast Food Poreč - 052/452-088

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Advent u Poreču 2018.
Max City Advent

Automatsko otkrivanje korištenja mobitela u vožnji

Zanimljivosti, 12.07.2018. (07:46)
(Izvor:Bug Online)Link

U regiji Norfolk na istoku Engleske po prvi je puta u toj zemlji, a koliko smo vidjeli i u Europi, postavljena tehnologija koja je u stanju prepoznati kad se u automobilima koji prometuju cestom koriste mobiteli. Na nekolicinu prometnih znakova u mjestima Norwich, Holt, Toftwood i Attleborough postavljen je sustav razvijen u lokalnoj kompaniji Westcotec, koji može prepoznati aktivno korištenje mobitela u vozilima koja se kreću pored ovih znakova.

Korištenje mobitela u vožnji velik je rizik za vozača i ostale sudionike u prometu, a prema nekim istraživanjima povremeno se mobitelom koristi čak 91% vozača. Stoga je svako rješenje koje bi taj broj moglo smanjiti dobrodošlo, smatraju lokalne vlasti u Norfolku.

Ovi znakovi koriste senzore kako bi otkrili signal da se mobitel koristi u pojedinom vozilu, i ako otkriju da je to slučaj, uključit će poseban znak upozorenja koji bi vozaču trebao vozaču do znanja da je zapažen i da bi trebao prestati s telefoniranjem. U slučaju da se telefonira putem nekog Bluetooth rješenja za rad "bez ruku", signal upozorenja neće biti uključen.

Detektori korištenja mobitela jedino ne mogu otkriti je li vozač taj koji telefonira za vrijeme vožnje ili signal dolazi od nekog od njegovih putnika, no nadležni smatraju kako će prikazivanje upozorenja u svakom slučaju pozitivno utjecati na smanjenje telefoniranja za vrijeme vožnje.

Sustav detekcije ne ispisuje kazne i ne bilježi registracije vozila za koja se smatra da su im vozači u prekršaju, ali prikuplja podatke o telefoniranju u vožnji. Ovako dobiveni statistički podaci omogućit će lokalnoj policiji bolji uvid u stanje na cestama i ciljano provođenje akcija nadzora.Mobilna verzija članka

Oglasi

Ovlašteni servis za vozila marke Volkswagen i Škoda
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Fast Food City - Poreč, dostava 095 611 1234
HAK Auto-klub Poreč
Frigoservis Šime - Poreč - Kadumi