Početna
Četvrtak, 13.Prosinca 2018 (03:53:34) - Godina:16

Odaberite teme

Fast Food Poreč - 052/452-088

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Advent u Poreču 2018.
Novogodišnja lutrija Društva invalida Poreč

Otvoreni 57. Koncerti u Eufrazijani

Kultura, 11.07.2018. (11:03)
Leon Košavić i Iva Krušić nastupili su uz glasovirsku pratnju Lane Bradić
Leon Košavić i Iva Krušić nastupili su uz glasovirsku pratnju Lane Bradić

Proteklog je petka otvorena 57. sezona koncerata klasične glazbe u porečkoj Eufrazijevoj bazilici, jednom od najvrjednijih spomenika arhitekture, religije i umjetnosti pod zaštitom UNESCO-a. Koncert otvorenja uz glasovirsku pratnju Lane Bradić izveli su mladi bariton Leon Košavić i mezzosopranistica Iva Krušić. Samouvjeren koncert troje vrhunskih glazbenika impresivne snage bio je dostojna uvertira u sveukupno dvanaest probranih koncerata kojima će cijelo ljeto petkom od 21 sat odzvanjati Eufrazijana.

Leon Košavić i Iva Krušić nastupili su uz glasovirsku pratnju Lane Bradić
Leon Košavić na otvorenju 57. Koncerata u Eufrazijani

Već ovog petka, 13. srpnja ugostit će domaću violončelističku zvijezdu Moniku Leskovar i pijanisticu bogatog međunarodnog iskustva Tereziju Cukrov. Monika koja je na sebe skrenula pozornost još kao trinaestogodišnja, ujedno i najmlađa pobjednica Međunarodnog natjecanja Čajkovski u Japanu, koncertirala je po čitavom svijetu, a u Eufrazijanu donosi svoje vrhunske izvedbe na violončelu napuljskog majstora starom gotovo 150 godina. Terezija ove krajeve već dobro poznaje jer je upravo ona bila suosnivačicom i programskom urednicom međunarodnog glazbenog festivala Terra Magica koji se do 2010. održavao u Poreču, ugostivši brojne ugledne svjetske glazbenike.

Ovaj snažan ženski duo izvanrednog talenta, obrazovanja i iskustva ponudit će izražajne i uvjerljive izvedbe Beethovenovih, Schumannovih, Glazunovih i Prokofjevih skladbi.

Do sljedećeg koncerta nije potrebno čekati čitav tjedan, jer iznimno već u utorak, 17. srpnja u Eufrazijani nastupa uspješan slovenski gitarist Jure Cerkovnik. Jure se, osim svojim vještinama u izvođenju najraznovrsnijeg gitarskog repertoara, ističe i u glazbenoj pedagogiji. Cerkovnik za Poreč priprema suvremen gitarski repertoar 20. i 21. stoljeća te će svojim nastupom zasigurno opravdati mišljenja kritičara da je, iako vrlo mlad, sposoban kreirati duboku, narativnu i emocijama prožetu interpretaciju ozbiljne glazbe.

Sezona klasične glazbe u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč nastavlja niz najizvrsnijih koncerata sve do početka rujna. Ulaznice su dostupne po cijeni od 50 kuna na ulazu u Eufrazijevu baziliku na dan koncerta od 20 sati, dok je za umirovljenike i djecu ispod 15 godina ulaz besplatan. (dp)

Leon Košavić i Iva Krušić nastupili su uz glasovirsku pratnju Lane Bradić
Monika Leskovar


Mobilna verzija članka

Oglasi

Frigoservis Šime - Poreč - Kadumi
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
HAK Auto-klub Poreč
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Ovlašteni servis za vozila marke Volkswagen i Škoda