Početna
Srijeda, 20.Ožujka 2019 (01:05:18) - Godina:17

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Posao u Tommyju
Di Si Generacijo

U tijeku saniranje onečišćenja mora u Raškom zaljevu, situacija pod kontrolom

Crna kronika, 22.06.2018. (16:16)

Lučka kapetanija Pula provodi koordiniranu akciju uklanjanja onečišćenja mora u Raškom zaljevu, do kojega je došlo uslijed istjecanja goriva iz spremnika stranog teretnog broda tijekom boravka na vezu u luci Trget, doznajemo u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Prvu dojavu o mogućem onečišćenju mora u luci Trget službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimili su jutros u 07.38 sati od očevica (uzgajivač dagnji) putem Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Pula, o čemu su obavijestili Lučku kapetaniju Pula.

Postupak saniranja onečišćenja mora provodi Lučka kapetanija Pula, koja je u skladu sa Planom intervencija od iznenadnog onečišćenja na moru aktivirala Županijski operativni centar (ŽOC). Potvrđeno je da je situacija pod kontrolom.

Uz Pulsku kapetaniju u akciju su uključeni Lučka ispostava Raša i Županijska služba zaštite okoliša, a od 10.30 sati na poziciji su angažirana plovila tvrtke specijalizirane za suzbijanje i uklanjanje onečišćenja mora i morskog okoliša, čiji su djelatnici odmah ograničili širenje onečišćenja plutajućim branama te započeli postupak uklanjanja onečišćenja.

U cilju pružanja pomoći u provedbi aktivnosti u dijelu osiguravanja plovnog područja zahvaćenog onečišćenjem, u akciju je uključen i brod OSRH. Danas od 11.40 sati na snazi je privremena zabrana odvijanja pomorskog prometa u Raškom zaljevu, dok se ne utvrdi materijalna šteta na plovilima zahvaćenim onečišćenjem.

Inspektori Uprave sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture obavljaju inspekcijski nadzor teretnog motornog broda za kojega je utvrđeno da je prouzročio onečišćenje. Riječ je o brodu „Fidelity”, dužine 115,3 metara i 5395 bruto tona, koji plovi pod libanonskom zastavom.

Prema prvim procjenama, tijekom postupka ukrcaja (tankiranja) goriva iz brodskog spremnika isteklo je između 5 i 15 tona srednje teškog pogonskog goriva, dok je brod boravio na lučkom vezu, gdje je odmah i zadržan do okončanja inspekcijskih i očevidnih radnji.

U tijeku je saniranje onečišćenja mora, a o svim daljnjem aktivnostima u sklopu ove akcije javnost će biti pravodobno informirana, zaključuju u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

HAK Auto-klub Poreč
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Pogrebne usluge Silentium
Potpuno nova obitelj hibrida Toyota Corolla