Početna
Petak, 18.Siječnja 2019 (05:30:19) - Godina:17

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Iskoristi priliku za dobar posao u Valamaru
Veliko zimsko sniženje - Max City Pula

HRT 2 HD (opet) startao s radom - kako gledati nogomet u HD-u?

Hrvatska, 13.06.2018. (17:51)
(Izvor:Bug Online)Link

Bez službene objave, bez ikakvih uputa za gledatelje, bez tehničkih detalja, dva dana prije starta SP-a u Rusiji, pojavio se testni signal eksperimentalnog programa HRT 2 HD, piše Bug.

Deset godina traju eksperimentiranja s emitiranjem programa u HD rezoluciji na Hrvatskoj radioteleviziji, pa možda i nije čudno da su ovaj put tako samozatajni. Vjerojatno je i njih same sram dizati galamu i hvaliti se svakih par godina s istim "eksperimentom", nakon kojega se sve vraća u prvobitno stanje. I doista nije krivnja (samo) na HRT-u, puno je širi krug suodgovornih za naše zaostajanje u primjeni suvremenih standarda, ali to je tema za sebe - ostaje činjenica da će HRT mjesec dana emitirati program u HD kvaliteti, a tome su do sada posvetili doslovce dvije gotovo identične rečenice u dvije opće objave (09.04. i 12.06.) o svim planovima koje imaju za praćenje Svjetskog nogometnog prvenstva.

Kako se očito ništa nije promijenilo od prošlog puta ponovit ćemo naše upute za praćenje HRT 2 HD objavljene prije dvije godine na Bugovom portalu:

Kako biste uopće mogli vidjeti HRT 2 HD potrebno je, naravno, imati HD televizor s ugrađenim DVB-T ili DVB-T2 prijemnikom i MPEG-4 dekoderom. Za one koji posjeduju HDTV bez ugrađenog MPEG-4 dekodera jedino rješenje je vanjski digitalni zemaljski DVB-T prijemnik s MPEG-4 dekoderom.

Kako pronaći program HRT 2 HD? Najjednostavnije je pokrenuti na svom televizoru automatsko ažuriranje liste kanala i pojavit će vam se na popisu. Ukoliko nemate opciju automatskog ažuriranja, potražite ga ručnim putem. Točan broj kanala nije isti na cijelom području Hrvatske, pa zato i ne možemo dati jednostavniju uputu.

Emitiranje HRT 2 HD programskog kanala odvijat će se unutra MUX B paketa, koji pokriva više od 96% stanovništva svake digitalne regije (D1 – D9). Realizacija, distribucija i odašiljanje HRT 2 HD kanala odvijat će u 1080i25 HD formatu.

Podsjećamo vas da postoji i aplikacija HRTi koja svima, i to potpuno besplatno, omogućuje da na svojim mobilnim uređajima ili računalima prate sve programe HRT-a (i to ne samo ovog ljeta).

Hoće li na HRTi biti i HD opcija - vidjet ćemo kada počne SP. Isto tako očekujemo da će svi IPTV provideri (za sada se još nitko od njih nije oglasio na ovu temu) svojim korisnicima omogućiti preuzimanje HRT 2 HD programa jer su to napravili i prije dvije godine, kada se prenosilo EP iz Francuske.

Upute za ručno dodavanje programa pronađite ovdjeMobilna verzija članka

Oglasi

Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Ovlašteni servis za vozila marke Volkswagen i Škoda
Porsche Istra
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
HAK Auto-klub Poreč