Početna
Četvrtak, 23.Svibnja 2019 (20:04:26) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Posao u Tommyju
Viendel - Digitalni marketing

Sponza: Lovstvo je suočeno s problemima koji se ovakvim prijedlogom zakona ne rješavaju

Hrvatska, 13.06.2018. (17:37)

U saborskoj raspravi o Prijedlogu zakona o lovstvu, sudjelovao je predsjednik Kluba zastupnika IDS-a, PGS-a i RI-a, Giovanni Sponza koji je ukazao na dugogodišnji problem rješavanje šteta od divljači, koje ponajviše uzrokuju divlje svinje.

U svojoj raspravi Sponza je naglasio kako divljač stvara problem i poljoprivrednicima i lovačkim društvima te istaknuo „da divlje svinje čiji broj nekontrolirano raste, uništavaju poljoprivredne kulture, napadaju i stoku, što poljoprivrednicima i stočarima uzrokuje financijske gubitke i ogromnu štetu dok lovačka društva problem rješavanja šteta od divljači sve više financijski i na druge načine iscrpljuje. Stoga ukazujem na ovaj veli problem, za koji očekujem od predlagatelja da u suradnji s drugim resorima, do drugog čitanja predloži održiv model rješenja problema“.

Sponza se osvrnuo i na odredbu prijedloga zakona koja određuje zabranu lova na divljači u pojasu od 300 metara od granice u nizini i prigorju te 200 metara u brdsko planinskim područjima, za koju je naglasio da će biti direktni atak na općine i gradove, osobito ako budu morale sastaviti Programe zaštite divljači, kao i predvidjeti plaćanja štete.

-Prijedlog našeg Kluba je da to bude 100 metara. Potrebno je u Zakonu nedvojbeno jasno definirati pojam naselja i način utvrđivanja pojasa od ruba naselja, istaknuo je Sponza.

Saborski zastupnik IDS-a smatra da je vrlo loše što se odredbom članka 30. prijedloga zakona sredstva lovozakupnine koje su prihod regionalnih jedinica lokalnih samouprava smanji sa sadašnjih 60 posto na 20 posto, te je pojasnio da to konkretno za Istarsku županiju znači smanjenje sa sadašnjih gotovo 760 tisuća kuna na približno 240 tisuća kuna godišnje, a da sve obveze ostaju i dalje, uz čak i nametanje novih.

-Smanjenje sredstava iz lovozakupnine županijama će značiti i smanjenje mogućnosti za financiranje razvojnih projekata, kao i program lovstva među kojima su najznačajniji oni vezani za smanjenje i sprječavanje šteta od divljači u poljoprivredi, naglasio je Sponza.

Naveo je da zbog navedenih razloga Klub IDS-a, PGS-a i RI-a predlaže i traži da se županijama ostavi mogućnost raspolaganja s ukupno 60 posto sredstava lovozakupnine.

-Nadam se da će predlagatelj do konačnog prijedloga uvidjeti važnost lovstva kako u Istri, tako i u cijeloj Hrvatskoj, prihvatiti naše sugestije, a sve radi pronalaženja modela i rješenja koje će na zadovoljavajući način riješiti veće probleme s kojima se lovstvo u Hrvatskoj danas susreće, zaključio je Sponza. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Frigoservis Šime - klima uređaji
Nema stop! Zapoštaj si: LaCop!
Cafe bar Soggiorno
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom