Početna
Četvrtak, 23.Svibnja 2019 (20:03:18) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Posao u Tommyju
Besplatne MTB ture

Pomlađena Rovinjska regata po 13. put proslavila vrijednost pomorske baštine

Istra, 13.06.2018. (08:42)
Rovinjska regata (foto: Dalibr Talajić)
Rovinjska regata (foto: Dalibr Talajić)

Mlade generacije na tradicijskim barkama posebnost su netom završene 13. Rovinjske regate tradicijskih plovila s oglavnim i latinskim jedrom koja se ove godine 10. lipnja održala pod okriljem projekta Mala barka 2- INTERREG SI-HR, s ciljem očuvanja pomorske baštine Sjevernog Jadrana.

Regatu tradicionalno organiziraju Ekomuzej i Udruga Kuća o batani - Casa della batana u suradnji s Jedriličarskim klubom „Maestral“ iz Rovinja, Turističkom zajednicom, Gradom, hotelijerskom tvrtkom Maistra i Lučkom upravom Rovinj.

Među iskusnim jedriličarima čije su barke još jednom ukrasile rovinjski akvatorij, ove godine našlo se i puno mladih jedriličara i jedriličarki koji na ovakvim manifestacijama stječu iskustvo jedrenja na tradicijskim barkama i preuzimaju u svoje ruke očuvanje bogate pomorske baštine Sjevernog Jadrana. Dvadeset osam posada iz Hrvatske, Slovenije i Italije natjecalo se se u 8 kategorija (cutter, topi, catboat, leut, dinghy, gajeta, kvarnerski guc i pasara te batana). Svaka kategorija donijela je svog pobjednika, a u onoj batane zablistali su Rovinjci Ennio Cherin i Ermanno Turcinovich osvojivši prvo mjesto s batanom Regina.

Regati je prethodio program Ekomuzeja na Velikom molu, koji je okupio velik broj Rovinjaca, ali i posjetitelja grada. Kako bi ljubav prema batani i svijest o njenoj vrijednosti i važnosti očuvanja nematerijalne kulturne baštine Rovinja započela u najranijoj dobi, Ekomuzej je organizirao dječju radionicu u kojoj su male ruke izrađivale makete batana bojeći njihova jedra.

Djeca i roditelji mogli su naučiti još jednu vještinu; opletanje bocuna užetom, a uz mediteranske zalogaje i čašu vina predstavljena je nova aktivnost Ekomuzeja, tečaj mediteranske kuhinje koji je u travnju održan u sklopu Akademije starih pomorskih zanata projekta Mala barka 2, a koji će se nastaviti odvijati kao poseban kulturno-turistički program u konobi Spacio Matika.

U 11:00 sati dogodio se najiščekivanji trenutak kada su tradicijske drvene jedrilice razvile svoja raznobojna, oglavna i latinska jedra te uz povoljan vjetar krenule u osvajanje rovinjskog akvatorija.

Nakon prolaska kroz cilj, sve su posade pažljivo usidrile svoje barke i uputile se na Veliki mol na zasluženi ručak i druženje, a potom je uslijedilo obraćanje domaćina svim regatantima. Dogradonačelnik Grada Rovinja i jedan od osnivača Ekomuzeja Marino Budicin, predsjednica Udruge i stručno-programska voditeljica Ekomuzeja Batana, Tamara Nikolić Đerić te voditelj Regate Alvise Benussi naglasili su da je Rovinjska regata vrhunac napora Udruge i Grada Rovinja koji iz godine u godinu sustavno rade na očuvanju, njegovanju i promociji baštine. Prisutnima su se uz pohvale organizatorima i isticanje vrijednosti ovakvih manifestacija obratili i pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković te Robert Mohović, predsjednik Koordinacije udruga za očuvanje i revitalizaciju hrvatske pomorske baštine. Rovinj su povodom održavanja Regate posjetili i partneri projekta Mala barka 2, a svečanosti proglašenja pobjednika nazočio je i rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga. (dp)

Fotografije

Rovinjska regata (foto: Dalibr Talajić)
Rovinjska regata (foto: Dalibr Talajić)
Dječja radionica izrade malih batana (foto: Dalibr Talajić)
Marino Budicin i Tamara Nikolić 
 Đerić (foto: Dalibr Talajić)
Pokloni za sudionike regate (foto: Dalibr Talajić)
Voditelj regate Alvise Benussi uručuje nagrade (foto: Dalibr Talajić)


Mobilna verzija članka

Oglasi

Izaberite novu Corollu prema vašim potrebama.
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Pogrebne usluge Silentium
Cafe bar Soggiorno