Početna
Četvrtak, 23.Svibnja 2019 (20:03:14) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Posao u Tommyju
Besplatne MTB ture

Predstavljanje knjige „Moj Pariz - Mon Paris“ u novigradskoj Galeriji Rigo

Kultura, 12.06.2018. (13:16)

U novigradskoj Galeriji Rigo 15. lipnja s početkom u 20.30 sati predstavit će se knjiga „Moj Pariz - Mon Paris“ o kojoj će govoriti Anamarija Habjan i Vilma Bartolić, te izložba fotografija francuskog glavnog grada, čije su kustosice Jerica Ziherl i Dina Kamber. Autor knjiga i fotografija je Damir Perinić.

Arhitekt i fotograf Damir Perinić, već dugogodišnji stanovnik Pariza, duboko je svjestan opasne privlačnosti i zavodljive običnosti prizora iz grada u kojemu živi i djeluje. Akademik Tonko Maroević piše kako je Perinić svojom uvijek spremnom kamerom znatiželjni prolaznik kroz gradsko središte i periferne prostore, živo zainteresiran za sve fenomene pariškog življenja, ali možda još i više za privremene manifestacije ljudskoga okupljanja, a pogotovo za neočekivane, nepredviđene, neslućene slučajeve intimnog približavanja ili gotovo nagonskog reagiranja. U Perinićevu fotografskom postupku nazire se popartistički senzibilitet, osjetljivost za suvremenu predmetnost, smisao za paradoksalnu oneobičajenost svakodnevnih stvari i pojava. Ništa manje dojmljive efekte Perinić postiže pozicioniranjem figura u igru svjetla i sjene, u dinamičnu polarizaciju tamnih i prozračnih slojeva. Njegov portretni saldo raznih fizionomija i generacija, raznih rasa i statusa upravo je impresivan, a nikad nije riječ o poziranju ili dopadljivoj stilizaciji nego o vitalnoj i improviziranoj akciji nalaženja optimalne vizure i nezamjenjiva povlaštenog trenutka (fotografove) sabranosti i (modelove) opuštenosti. Na taj je način, kako zaključuje Maroević, ostao vjeran i bodlerovskim pretpostavkama autora koji vreba motiv po pločniku i njuši ga u svakome kutu, a koji se smjelo i nježno također obraća i "jednoj prolaznici", za koju se "ne zna kuda ona hita, dok ona pak ne sluti kuda on ide".

Perinić živi i radi u Parizu. Jedan je od osnivača, pa i predsjednik udruge AMCA (Almae Matris Croaticae Alumni) koja se od 1991. bavi približavanjem francuske i hrvatske kulture te predstavljanjem hrvatskih autora i projekata u Francuskoj. Kao arhitekt, cijelu profesionalnu karijeru provodi u Parizu, dok u Hrvatskoj sudjeluje na nizu arhitektonskih natječaja. Fotografijom se bavi od mladih dana. Prvu izložbu fotografija koncipirao je s Vladom Martekom u Zagrebu, u Galeriji Inkubator 2014. Slijede samostalne izložbe u Lođi u Hvaru, Galeriji Skale do Sunca u Staroj Novalji i u Fotoklubu Split 2016.

Fotografije na izložbi u Galeriji Rigo snimljene su u Parizu, u razdoblju od 1972. do 2018. godine a mogu se razgledati u Novigradu do 5. srpnja.

Izložba je realizirana sredstvima Grada Novigrada i Upravnog odjela za kulturu Istarske županije. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Izaberite novu Corollu prema vašim potrebama.
Nema stop! Zapoštaj si: LaCop!
Frigoservis Šime - klima uređaji
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom