Početna
Četvrtak, 23.Svibnja 2019 (20:03:45) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Posao u Tommyju
Viendel - Digitalni marketing

Porečki gimnazijalci posjetili Bujštinu

SŠ Mate Balote Poreč, 12.06.2018. (11:04)

Učenici 3. razreda opće gimnazije porečke Srednje škole Mate Balote, predvođeni profesorom povijesti Vladimirom Torbicom i razrednicom Marlenom Vitasović Orbanić, bili su nedavno na trećoj stručnoj ekskurziji tijekom koje su posjetili Buje i okolicu. Učenici su ove godine naučili nešto više o srednjovjekovnoj kulturi Bujštine i njezinim znamenitostima koji svojom ljepotom uistinu krase Istru u svakom pogledu.

Kao i svake godine, zadatak triju učenika bio je da organiziraju putovanje. U 9 sati s parkinga Osnovne škole Poreč krenuli su u još jednu avanturu. Prva stanica bila je Brtonigla, gdje su posjetili izložbu „Prvi svjetski rat na Jadranu 1914.-1918.“ na kojoj su razgledali mnogo maketa ratnih brodova, municije i odjeće iz tog vremena. Potom su se zaputili prema spilji Mramornici u kojoj su naučili ponešto o građi stalagmita i stalaktita. Nakon spilje, krenuli su u Buje, gdje su obišli poznatu kulu i crkvu sv. Servula pred kojom su pratili predavanje na engleskom i slovenskom jeziku.

Nakon toga krenuli su u Momjan gdje su posjetili kaštel koji je vrlo zanimljiv s obzirom na svoj smještaj. Ondje su organizatori učenicima priredili razne igre, da bi se nakon obilaska kaštela zaputili u Grožnjan u kojem su odslušali izlaganje na engleskom jeziku. Nakon malog mjesta Grožnjana, posjetili su Završje i Zrenj. Ondje su imali priliku čuti priču o masovnom iseljavanju ljudi s toga područja. Nastavili su do Oprtlja u kojem su vidjeli prekrasnu crkvu sv. Jurja.

U agroturizam pokraj Buja stigli su oko 18 sati gdje ih je čekala tradicionalna istarska hrana. Atmosferu su upotpunile razne vrste domaćih životinja. Prepuni dojmova i lijepih uspomena vratili su se nakon večere u Poreč.Mobilna verzija članka

Oglasi

Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Porsche Istra
Ovlašteni servis za vozila marke Volkswagen i Škoda
Cafe bar Soggiorno
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...