Početna
Četvrtak, 23.Svibnja 2019 (20:00:45) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Posao u Tommyju
Besplatne MTB ture

Vlada danas otvara natječaje za izgradnju 100 novih vrtića, Grad Poreč spreman

Iz Grada Poreča, 12.06.2018. (08:00)
Izgradnjom vrtića u Dračevcu i Varvarima stekli bi se uvjeti za upis još stotinjak djece
Izgradnjom vrtića u Dračevcu i Varvarima stekli bi se uvjeti za upis još stotinjak djece

U ruralnim područjima 17 hrvatskih županija upravo započinju projekti gradnje i obnove 57 dječjih vrtića, a natječaj za izgradnju novih 100 dječjih vrtića novcem iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj u Vladi RH otvaraju danas, doznajemo u Vladi.

Prema riječima ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, do kraja godine očekuje se 150 funkcionalnih vrtića na hrvatskom selu.

Današnji natječaj vrijedan milijardu kuna otvaraju Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Radi se o operaciji 7.4.1. za koju je 450 milijuna namijenjeno isključivo izgradnji, rekonstrukciji i opremanju dječjih vrtića, dok se ostatak odnosi na vatrogasne domove, sportske terene, javne prometne površine i sličnu infrastrukturu.

Svi projekti provode se u naseljima do 5.000 stanovnika, a financijska potpora iznosi od 80 do 100% investicije, odnosno između 15.000 i 1.000.000 eura po projektu.

Poreč spreman

Upitali smo gradonačelnika Lorisa Peršurića je li Grad Poreč spreman za aplikaciju na sredstva ministarstva i dobili potvrdan odgovor. -Poreč je jedan od rijetkih gradova koji se može pohvaliti pozitivnim prirodnim prirastom, pa je stoga i logično da se lokalna samouprava mora čim bolje pripremiti i ulagati u predškolski i školski odgoj. Grad Poreč u tom smislu misli ozbiljno, jer, osim što je prošle godine vlastitim sredstvima izgrađena i otvorena nova škola u Žbandaju, trenutno se dovršava i gradnja nove osnovne škole na Finidi za čak 600 učenika. Grad je pravo gradnje na zemljištu od 4ha dobio od Republike Hrvatske, dok na Finidi sami financiramo izgradnju škole vrijedne 51 milijun kuna bez PDV-a, rekao je Peršurić za parentium.com i dodao kako Grad planira gradnju novih vrtića s jaslicama u Dračevcu i Varvarima, čime će se stvoriti uvjeti za upis još 96 djece.

Spomenuti su projekti prijavljeni lani na prvi krug natječaja za operaciju 7.4.1. Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. I za ovaj krug sva je dokumentacija pripremljena, a dozvole riješene, te će se prijava na natječaj odraditi sukladno novom pravilniku.

- Iako u Poreču ne postoje liste čekanja za upis djece u vrtiće, jedan smo od rijetkih gradova sa stalnim pozitivnim prirodnim prirastom i grad u koji se ljudi i dalje useljavaju. Upravo zato gradska uprava još je lani kandidirala projekte gradnje vrtića u Dračevcu i Varvarima na Mjeru 7 Ministarstva poljoprivrede, a nove će projekte kandidirati i u ovom krugu natječaja. Već je spremna sva potrebna tehnička i natječajna dokumentacija za gradnju novog vrtića u naselju Varvari i rekonstrukciju postojećeg doma u Dračevcu u vrtić, a sve kako bi se povećao standard predškolskog obrazovanja i omogućili neki novi standardi poput izgradnje dvorane za vrtićarce, rekao je Peršurić

Postoji i opcija da se, ukoliko po pravilniku ne bude moguće prijaviti dva jednaka projekta, odnosno dva vrtića, u novi krug prijave jedan od vrtića i primjerice društveni dom, rekao je gradonačelnik Loris Peršurić ususret otvaranju natječaja. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Izaberite novu Corollu prema vašim potrebama.
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Frigoservis Šime - klima uređaji
Porsche Istra
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina