Početna
Petak, 18.Siječnja 2019 (05:30:50) - Godina:17

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Iskoristi priliku za dobar posao u Valamaru
Susret generacija 2019 - Disco Bar Kukuriku

Muzej Lapidarium i Galerija Rigo u Novigradu obilježavaju Međunarodni dan muzeja

Kultura, 16.05.2018. (14:30)
Bojan Mrđenović & Stipan Tadić - Grčki dnevnik
Bojan Mrđenović & Stipan Tadić - Grčki dnevnik

Međunarodni dan muzeja, koji se slavi 18. svibnja, obilježit će u Novigradu prigodnim programom s počekom u 20 sati u Muzeju Lapidarium i Galeriji Rigo. Ove je godine tema „Hiper-povezani muzeji: novi pristupi, nova publika“. Pritom će se predstaviti tri izložbe koje su, svaka za sebe, usmjerene na čovjeka i njegov život u obilju prirode te virtualnom dijalogu. To su izložba AKT Barbara Luisi, „Fit Treat“ by Novigrad Gym, i izložba Bojana Mrđenovića i Stipana Tadića „Grčki dnevnik“.

Napetost, ritam, kretanje, izrazi su koji pripadaju jeziku glazbe, ali koji nalaze pandan i u metodološkom pristupu fotografiranja kod Barbare Luisi, Bojana Mrđenovića i slikanja Stipana Tadića, kao i u reviji novigradskih bodybuildera, što se pretače u novi projekt koji je istovremeno samostalan i jedan s drugim povezan. Naime, riječ je o različitim medijima i pristupima koji povezuju stalni postav novigradskoga muzeja s pojmovima toposa (Mediterana), prirodne baštine (maslinici Apulje, Istre i Grčke), tijela (aktovi, treća životna dob, skulptura, poza) te – što je i ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja – stvaranje nove publike koja je istovremeno pozvana da bude i jedan od aktera izložbenog događanja. Ono što im je zajedničko (klasična glazba, reljef, kožno tkivo, mišićavost, prividna fragilnost tijela svih dobi i rasa - muških i ženskih) jesu poze koje nalaze paralelu i poveznicu s prošlošću, između umjetnosti i prirodnoga svijeta.

U Apulji i Istri masline (prirodne skulpture) se uzdižu do razine ikone tih područja određenog „teksturom“ velikog vrta. Toj baštini posvećen je projekt AKT fotografkinje Barbare Luisi koji analizira dubinu odnosa stabla - ljudsko tijelo.

Masline i tijela nalazimo kod radova Stipana Tadića i Bojana Mrđenovića, kroz njihov vizualni dnevnik biciklističkog putovanja po Grčkoj. Dakako u nekom drugom kontekstu, no, kod njih tijelu je pandan kičasta reprodukcija antičkog "Bacača diska" ili "Afrodite".

Masline i aktovi starih tijela nalaze se i u Muzeju Lapidarium, a pandan su im vježbači – bodybuilderi kluba Novigrad Gym koji imaju sasvim drugačiji pristup tijelu od navedenih medija i umjetnika. Danas kroz fitness industriju tijelo je oblikovano na drugačiji način, izgradnja mišićne mase smatra se lijepom i zdravom. Tijela koja se isprepliću kroz različite umjetničke medije prošlosti i suvremenosti, klasičnom glazbom i živim nastupom, pozama bodybuildera neprofesionalaca, stvaraju korake nekog virtualnog

PROGRAM:

Muzej Lapidarium

  • 20 sati - predavanje "Sport i tjelovježba u Antičkoj Grčkoj" - Sergej Sain
  • 21.15 sati - prezentacija treninga - Sergej Sain i Novigrad Gym
  • 21.45 – 22.30 sati - revija Masters by Novigrad Gym

Galerija Rigo

  • 20.30 sati - otvorenje izložbe Bojana Mrđenovića i Stipana Tadića pod nazivom „Grčki dnevnik“

(dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Ovlašteni servis za vozila marke Volkswagen i Škoda
HAK Auto-klub Poreč
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina