Početna
Petak, 18.Siječnja 2019 (05:30:31) - Godina:17

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Iskoristi priliku za dobar posao u Valamaru
Veliko zimsko sniženje - Max City Pula

Model grupnog ulaganja: Prva sunčana elektrana u rukama građana

Hrvatska, 16.05.2018. (07:38)
Zelena energetska zadruga
Zelena energetska zadruga

Potpisivanjem ugovora s Gradom Križevcima, Zelena energetska zadruga (ZEZ) jučer je započela prvu kampanju grupnog ulaganja u obnovljive izvore energije u Hrvatskoj pod nazivom “Križevački sunčani krovovi”. Građanima je ponuđena mogućnost da vlastitim sredstvima sudjeluju u financiranju sunčane elektrane, te da ostvare povrat ulaganja uvećan za kamatu u iznosu od 4.5 posto godišnje.

Na krovu Razvojnog centra i tehnološkog parka u vlasništvu Grada, u Križevcima će uskoro biti izgrađena sunčana elektrana snage 30 kW, koja će se prvi put financirati od strane građana po modelu mikro zajmova. Svaka fizička i pravna osoba može postati ulagač davanjem zajma na period od 10 godina, unutar koje će im se ulog vratiti s kamatama.

-Zadruga će primati naknadu od ušteda potrošnje električne energije ostvarenih radom sunčane elektrane. Ista naknada će se koristiti za povrat zajma s kamatom svim ulagačima, objašnjava Ivan Zoković, voditelj projekta grupnog ulaganja u sunčanu elektranu.

Modelom grupnog ulaganja otvara se mogućnost da članovi lokalne zajednice mogu već s minimalnim ulogom od tisuću kuna vlastitim doprinosom izgraditi elektranu koja će nakon 10 godina nakon povrata investicije ostati u vlasništvu Grada kao nasljedstvo za buduće generacije.

-Ulaganjem u zelenu energiju građani sami stvaraju i potiču dobru i solidarnu ekonomiju, jer novac ostaje u lokalnoj zajednici i koristi društvenom i ekološkom razvoju. Ovaj poslovni model koji se bazira na zadružnom financiranju putem mikrozajmova se može replicirati i na drugim objektima javne namjene, naglašava Zoran Kordić, upravitelj ZEZ-a.

-Ne mogu opisati svoje zadovoljstvo što postajemo prvi grad u Hrvatskoj koji će postaviti sunčanu elektranu na krovu Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci financiranu grupnim ulaganjem građana po principu mikro zajmova. Ovo je smjer u kojem grad želi ići prema obnovljivim izvorima energije i jedna od aktivnosti koja se tiče energetske obnove, istaknuo je gradonačelnik Križevaca Mario Rajn.

-Zabrinuti sve vidljivim posljedicama klimatskih promjena građani nas često pitaju što mogu sami učiniti. Rješenje krize s fosilnim gorivima svakako je u obnovljivim izvorima energije. Ovo je jedan od načina na koji se svi mogu uključiti u nužnu i hitnu energetsku tranziciju, primjerice usmjeravanjem dijela štednje iz komercijalnih banaka u društveno odgovorne projekte, poručila je Marija Tomac, voditeljica kampanje u Greenpeaceu.

Glavni nositelj i idejni začetnik projekta je Zelena energetska zadruga uz podršku REA Sjever u tehničkom dijelu te uz podršku Greenpeacea, Terra Hub-a i Grada Križevaca u provođenju kampanje. Projekt podržavaju Europska federacija energetskih zadruga (REScoop.eu) i Europsko udruženje gradova Energy Cities. Projekt će se prezentirati u Razvojnom centru i tehnološkom centru Križevci 17. svibnja u 17 sati.

Sve potrebne informacije za ulaganje u sunčanu elektranu nalaze se na www.zez.coop/ulaganja. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Ovlašteni servis za vozila marke Volkswagen i Škoda
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
HAK Auto-klub Poreč