Početna
Petak, 18.Siječnja 2019 (05:27:06) - Godina:17

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Iskoristi priliku za dobar posao u Valamaru
Susret generacija 2019 - Disco Bar Kukuriku

Karigador zbog grubog nametanja marine pokreće izdvajanje iz Općine Brtonigla

Istra, 15.05.2018. (09:54)
Brtonigla (Foto: TV Istra)
Brtonigla (Foto: TV Istra)

Mještani Karigadora i udruga „Moj lipi Karigador“, Mjesni odbor Karigadora, te vijećnica, domaći i strani vlasnici nekretnina, talijanska nacionalna manjina te gospodarstvenici, poljoprivrednici, vinari i ribari tog mjesta koji se već dugo vremena bore protiv izgradnje marine, što im nameću IDS i Općina Brtonigla odlučili su se obratiti javnosti oštrim otvorenom pismom.

Otvoreno pismo uputili su Istarskoj županiji, Općini Brtonigla, predsjedniku brtoniškog IDS-a Francu Cattunaru, predsjedniku IDS-a Borisu Miletiću, Općini Novigrad, Lučkoj upravi Umag-Novigrad i koncesionaru Liderato Mare iz Umaga, kao i predstavniku koncesionara Bojanu Božiću iz Umaga. Zbog grubog i kontinuiranog nametanja izgradnje nikome potrebne marine najavili su pokretanje izdvajanja naselja Karigador iz Općine Brtonigla.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Ogorčeni smo i šokirani činjenicom da se punomoćnik koncesionara Liderato mare Bojan Božić u javnosti usudio izreći tolike neistinite i netočne tvrdnje vezane za dokumentaciju, koncesionara, mještane i luku otvorenu za javni promet, odnosno buduću takozvanu marinu Karigador.

Karigador je izgrađeno stambeno naselje koje ne želimo da nam pretvorite u hrpu betona niti servis za barke! Razočarani smo predstavnikom IDS-a Općine Brtonigla koji podržava investitore s tvrtkama u blokadi i stečaju, koji ne komunicira sa stanovništvom Karigadora, koji tjera mještane sa sastanka u Općini Brtonigla da bi mogao provesti svoj naum u djelo. Svi se bojimo uništenja kompletnog naselja Karigador, miniranja morskog dna i naselja radi dobivanja dubine za marinu te materijalne štete na kućama. Bojimo se već navedenog investitora koji ide iz jednog stečaja u drugi stečaj. Iz jedne koncesije u podkoncesiju, iz zakupa u podzakup. Mi ne trebamo odlaziti iz našeg naselja i kuća gdje živimo, već se VI nama morate prilagođavati i slušati zahtjeve građana, a ne nametati marinu koju nitko ne želi, niti je itko treba u Karigadoru osim koncesionara i njegovog punomoćnika i Cattunara. Nakon 10 mjeseci rada s odvjetničkim društvima koja nas zastupaju naišli smo na mnoštvo pravnih nepravilnosti u dokumentaciji za koncesiju marine.

Tu su i istraživanja ronioca koji nikada nisu ni vidjeli Karigador, a kamoli morsko dno. Mještani su osnovali udrugu građana „Moj lipi Karigador“ u lipnju 2017. godine koja broji stotinjak članova. Udruga je osnovana radi očuvanja čistoće plaže i mora u Karigadoru, zaštite ljudskih prava, te biljnih i životinjskih vrsta i morskih organizama, očuvanja kulturno povijesnog dobra, promicanja i razvoja održivog turizma te zaštite arheoloških nalazišta.

Početkom lipnja 2017. organizirana je peticija mještana, pozvana je i Općina Brtonigla koja se nije htjela odazvati pozivu. Franco Cattunar nas je otjerao iz Općine. Tražili smo od Općine Brtonigla izmjene i dopune prostorno planske dokumentacije naselja Karigador u dijelu luke -  smanjenje na 50 vezova -  i tada nas je Franco Cattunar otjerao iz Općine i poništio sastanak da ne dođe do promjene.

Tekst peticije, kao i cijela formu, predložio je jedan od najpoznatijih i najkvalitetnijih odvjetničkih društava u Hrvatskoj koji se bave kaznenim pravom i u punom je smislu riječi ispravna. Peticijom je prikupljeno više od 1.000 potpisa građana protiv gradnje marine Karigador, nasipavanja mora i plaže i gradnje na nasipu u moru, protiv betonizacije uvale te protiv zagađenja mjesta, a kao dokaz postoji knjiga peticije i fotografije knjige peticije.

Ministarstvo i Istarska županija naložili raskidanje ugovora o koncesiji. Župan Valter Flego je na sjednici Istarske Županije 29. rujna 2017. proglasio ugovor o koncesiji za marinu Karigador sklopljen između tvrtke Liderato mare i Lučke uprave Umag-Novigrad NIŠTETNIM zbog niza pravnih nepravilnosti. Zahtjev za nadzorom Lučke Uprave podnijela je udruga građana „Moj lipi Karigador“, a nakon toga je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture zbog utvrđenih bitnih povreda naložilo raskidanje ugovora o koncesiji. U tijeku je i upravni spor pred Visokim upravnim sudom Republike Hrvatske vezan za ukidanje odluke o dodjeli koncesije.

Svi smo ogorčeni činjenicom da se predstavnik koncesionara Liderato mare Bojan Božić usuđuje „nuditi“ 50 novih radnih mjesta u Marini Karigador, kada je i sam kao direktor ili vlasnik više trgovačkih društava koje su u stečaju ili blokadi i nikako ne predstavlja uzoran primjer koncesionara. Šokirani smo pričama koje kruže Novigradom i Karigadorom o tome kako ista osoba ima mnogo vjerovnika i radnika koji od njega još uvijek potražuju sudskim putem svoju isplatu za obavljeni i ugovoreni posao.

Vezano za dokumentaciju luke otvorene za javni promet Karigador od samoga početka sklapanja ugovora o koncesiji dokazane su velike pravne nepravilnosti, netransparentnost dokumentacije, sukob interesa, sumnja u neistinitost kompletnog posla, sumnja u solventnost koncesionara i njegovog punomoćnika. Sve je to urodilo poništenjem ugovora o koncesiji sklopljenog između Liderato mare i Lučke uprave Umag-Novigrad od strane Istarske Županije i Ministarstva mora i obavezom izrade studije utjecaja na okoliš obzirom da u Karigadoru postoje tragovi dinosaura, izvori pitke vode, zaštićene biljne i životinjske vrste.

Na pravne nepravilnosti cijelog postupka koncesije odvjetnička društva mještana i udruge građana nailaze svakim danom od samoga početka potpisivanja spornog ugovora o koncesiji.

Mještani žele sačuvati predivan Karigador, traže uređenje plaže, šetnice, biciklističke staze, očuvanje čistoće mora i plaža, te maksimalno 50 vezova a ne betonizaciju, nikakvu marinu, nikakvu gradnju objekata i servisa za brušenje i bojanje barki na morskom nasipu, jer Karigador je već izgrađeno stambeno naselje, obližnje se marine nalaze na udaljenosti svega sedam kilometara u Novigradu i Umagu, pa stoga nema potrebe betonizirati naselje.

Iz svih ovih, kao i nekih drugih razloga, donijeta je odluka mještana kako će se tražiti od Vlade Republike Hrvatske odcjepljenje Karigadora od Općine Brtonigla zbog velikog nezadovoljstva mještana, mjesnog odbora, udruge „Moj lipi Karigador“, vijećnice, stranih i domaćih vlasnika nekretnina u Karigadoru. 

Ubuduće pitajte svoje građane što žele i što trebaju u svom naselju, navode mještani i udruga „Moj lipi Karigador“ u otvorenom pismu. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Frigoservis Šime - klima uređaji
HAK Auto-klub Poreč
Pogrebne usluge Silentium
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore