Početna
Petak, 18.Siječnja 2019 (05:31:41) - Godina:17

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Iskoristi priliku za dobar posao u Valamaru
Veliko zimsko sniženje - Max City Pula

Marina Poreč bogatija za jedno sidro i 1,2 milijuna kuna

Poreština, 15.05.2018. (08:09)
Lorena Velenik, Milan Laković i Andrea Arman na konferenciji za novinare
Lorena Velenik, Milan Laković i Andrea Arman na konferenciji za novinare

Ministarstvo turizma je kategoriju Marine Poreč odnedavno povećalo na tri sidra, rekao je jučer na konferenciji za novinare Milan Laković, direktor porečkog komunalnog poduzeća, što je rezultat tri milijuna kuna uloženih u podizanje kvalitete usluge i ponude. -Obnovljena je zgrada i poboljšana njena energetska učinkovitost, dok su vezovi sanirani i opremljeni. Korisnici usluga marine dobili su i nove prostorije za održavanje osobne higijene, a slabije pokretnije osobe prilagođeni sanitarni čvor. Tu su i nova praonica rublja, meteorološka postaja, besplatni bežični pristup internetu, tehnička zaštita i sustav videonadzora koji 24 sata dnevno nadgleda pristup molovima, rekla je novinarima voditeljica marine Andrea Arman.

No, daleko važnija vijest bila je ona koju smo prvi objavili prije nekoliko dana, a to je da je iznos od 1,14 milijuna kuna (plus 95.000 kuna zatezne kamate) vraćen na račun Usluge Poreč. Radilo se, podsjetimo, o nezakonito naplaćenoj koncesiji za gospodarsko korištenje pomorskog dobra – sportske luke Poreč. Ministarstvo je rješenje donijelo 16. travnja, a novac je 10. svibnja „sjeo” na račun gradske tvrtke i bit će utrošen na nove investicije, rekao je Laković dodavši kako je nakon dugogodišnje pravne borbe dokazano da je kazna od 1,1 milijun kuna bila zakonski neutemeljena.

Kazna je bila naplaćena za navodno korištenje sportske luke u gospodarske svrhe, zbog čega je taj dio luke proglašen komercijalnom marinom. Nakon prvostupanjske i drugostupanjske instance (Ministarstvo financija i Carina), Upravni sud presudio je u korist Usluge, pa je u ponovljenom postupku utvrđeno da je luka korištena sukladno koncesijskom ugovoru. Da bi izbjegla rizik od dodatnih kazni, Usluga je tada koncesiju bila prisiljena vratiti Istarskoj županiji, da bi sportska luka prije dvije godine bila dodijeljena Lučkoj upravi Poreč na upravljanje.

Petogodišnji nadzor

Rukovoditeljica sektora općih i pravnih poslova Usluge Poreč d.o.o. Lorena Velenik novinarima je pojasnila da su Carinska uprava i Ministarstvo financija tijekom pet godina (od 2009. do 2013.) nadzirali upravljanje porečkom sportskom lučicom, da bi u veljači 2016. donijeli rješenje o naplati novčane kazne na ime naknade za koncesiju, jer je Usluga, po njima, sportsku lučicu odnosno pomorsko dobro koristila u svrhu luke posebne namjene - luke nautičkog turizma.

Lorena Velenik, Milan Laković i Andrea Arman na konferenciji za novinare

Usluga je na to rješenje podnijela žalbu koju je Ministarstvo financija u lipnju 2016. godine odbilo, pa je ono postalo pravomoćno i kazna je plaćena. Skupština Istarske županije je u srpnju prihvatila zahtjev Usluge za prestankom važenja koncesijskog ugovora, a onda je Usluga podnijela tužbu Upravnom sudu koji je rješenje Ministarstva financija poništio u rujnu prošle godine, a predmet vratio na početak.

-Treba napomenuti da su Državno odvjetništvo i Lučka kapetanija zaključili da sportska luka Poreč pretežito služi za vez brodicama za osobne potrebe u svrhu sporta i razonode, a dijelom za gospodarsko korištenje, te da Usluga koristi pomorsko dobro u skladu s ugovorom o koncesiji, zaključila je Lorena Velenik.

Koncesija istječe krajem godine

Kad je u pitanju koncesija koja istječe krajem 2018. godine, Laković kaže da je Usluga pravovremeno pokrenula proceduru njene obnove i Grad Poreč bi idućih mjeseci trebao raspisati natječaj za korištenje marine. No, luka je u gradskim i županijskim prostornim planovima označena kao marina s 200 do 400 vezova (umjesto aktualnih 129), pa je u suštini proglašena marinom od državnog interesa. Usluga će, rekao je Laković, u pregovorima s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture nastojati da marina ostane u postojećim gabaritima odnosno da se broj vezova ne povećava te da Grad Poreč dobije pravo na provođenje postupka davanja koncesije. Ako to ne prođe, kaže Laković, natječaj će provesti ministarstvo, a to će onda biti dugotrajniji proces.

U slučaju da Usluga ne ostane koncesionar, sva ulaganja u marinu bit će praktički darovana novom koncesionaru. No, upravo obnovljena zgrada ostaje u vlasništvu Usluge, rekao je Laković novinarima. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Frigoservis Šime - klima uređaji
Mirtex International d.o.o.
Ovlašteni servis za vozila marke Volkswagen i Škoda
Porsche Istra