Početna
Nedjelja, 24.Ožujka 2019 (11:00:12) - Godina:17

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Posao u Tommyju

Hodači u subotu preplavili porečku šetnicu pod motom „Hoditi i zdravi biti“

Poreština, 16.04.2018. (11:17)

Porečani su i ove godine u istarskoj manifestaciji „Hoditi i zdravi biti – La salute viene camminando“, koju osmišljava Zavod za javno zdravstvo Istarske županije, pokazali da biraju zdrave životne navike, zdrav život i u konačnici zdravlje. U sunčano subotnje jutro više od 600 hodača preplavilo je prekrasnu porečku šetnicu od Općinskog suda do Zelene lagune. Najmlađi hodači vozili su se u kolicima u pratnji roditelja, djedova i baka, najstariji s više od 70 godina hrabro su došli do cilja uz dobro raspoloženje okruženi sugrađanima i stručnim voditeljima, javljaju iz Zdravog grada Poreč.

Iznimno veseli što su se i ove godine uključili i članovi Društva invalida od kojih su mnogi čitavu trasu prošli hodajući, a oni u invalidskim kolicima uz svoje asistente ili prijatelje. Prvi put su se organizirano uključili voditelji udruge MOT 08 s 60-tak dječice, što je svih iznimno razveselilo. Hodačima su se pridružili zamjenici gradonačelnika Elio Štifanić i Nadia Štifanić Dobrilović te dožupanica Sandra Čakić Kuhar.

Naš video možete pogledati ovdje, a veliku galeriju fotografija ovdje.

Nositelji organizacije akcije za Poreč, Zdravi grad i Grad, zahvaljuju svim suradničkim organizacijama na pomoći i to Domu za starije i nemoćne, Klubu umirovljenika Galija, Crvenom križu, Udruzi kineziologa Poreč i Happy timeu.

I ove godine hodači su pokazali izniman interes za preventivno mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi. Tako su na startu medicinske sestre Doma za strije i nemoćne, Dragica Šuran i Indira Picco, te volonterke sekcije za dijabetes Kluba umirovljenika Galija, Vesna Radman i Vesna Tvrtković, bile vrlo aktivne. Za stručno vođenu tjelesnu aktivnost hodanja i tjelovježbu uz more bili su zaduženi višegodišnji voditelj Vedran Vrus i njegov kolega iz Udruge kineziologa Zoran Jendrašić. Kao i ranijih godina tjelovježbu i doziranje tempa hodanja za starije osobe i osobe s invaliditetom pažljivo je i stručno vodila fizioterapeutkinja Doma za starije i nemoćne Lea Deltin. Iz Zdravog grada su zahvalili voditeljima koji su simpatično, vedro i šaljivo s puno dobre energije vodili i ovo aktivno druženje koje je baš zbog toga bilo dostupno svima koji su željeli hodati.

Na cilju kod Ski lifta sve je hodače i goste u ime organizatora pozdravila ravnateljica Zdravog grada Nataša Basanić Čuš te ih pozvala na druženje uz glazbu i grah. Posebno se zahvalila gostujućem amaterskom orkestru Doma za odrasle osobe Motovun kojeg vodi ravnatelj Boris Demark, a koji su se potrudili da zakuska ove godine prođe u posebno vedrom raspoloženju. Također se zahvalila voditelju Ski lifta Ivanu Opačku jer je svesrdno sudjelovao u pomoći organizatorima te podigao vlastiti šator za svirače. Jednako tako su važni bili volonteri koji su osigurali prijevoz natrag najstarijim hodačima i roditeljima s najmanjom djecom i to Ivica Jelinčić kombijem Društva invalida, Franko Kodan kombijem Doma za starije i nemoćne te Slobodan Aleksić kao volonter Crvenog križa Poreč njihovim vozilom.

Svi voditelji i volonteri doprinijeli su odličnoj organizaciji za koje su hodači imali samo riječi hvale. Odrasli hodači dobili su prigodnu majicu koju je osigurao Grad Poreč, a djeca reflektirajuće zaštitne fluorescentne narukvice za hodanje u mraku i balone Zdravog grada s natpisom „Naš izbor je zdrav život“. Hodači su se rastali uz jednoglasnu poruku kako bi takvo druženje trebalo organizirati više puta godišnje.

-Veselimo se idućoj godini za koju će nam trebati bar 1.000 majica, poručili su iz Zdravog grada. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Pogrebne usluge Silentium
Frigoservis Šime - klima uređaji
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...